Antena 3 CNN Externe O inimă de porc i-a fost transplantată unui pacient în SUA. Ce au spus medicii după operație

O inimă de porc i-a fost transplantată unui pacient în SUA. Ce au spus medicii după operație

Medicii unui spital din statul american Maryland i-au transplantat unui pacient o inimă de porc într-un ultim efort de a-i salva viața, relatează presa din SUA.

O inimă de porc i-a fost transplantată unui pacient în SUA. Ce au spus medicii după operație
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    11 Ian 2022   •   00:34

Operația este o premieră medicală.

La trei zile de la intervenția chirurgicală experimentală în cel mai înalt grad, pacientul se simte bine, susțin medicii.

Deși este prea devreme pentru a cataloga această intervenție drept un succes, operația marchează un pas înainte în cercetările care durează de zeci de ani și care urmăresc ca într-o zi organele de animale să poată fi utilizate în transplanturi la om.

Deocamdată, doctorii de la Centrul Medical al Universității din Maryland spun că transplantul a arătat că o inimă provenind de la un animal modificat genetic poate funcționa în corpul uman fără a fi respinsă imediat.

Cine este pacientul care a primit o inimă de porc

Pacientul asupra căruia s-a efectuat operația în premieră este David Bennett, de 57 de ani.

Fiul acestuia spune că Bennett (foto interior) știa că nu există nicio garanție că experimentul va funcționa, dar și-a dat acordul, fiind pe moarte, neeligibil pentru un transplant uman și fără alte opțiuni.

"Fie mor, fie fac acest transplant. Vreau să trăiesc. Știu că nu există garanții, dar este ultima mea opțiune", a spus însuși pacientul, cu o zi înainte de operație, conform unei declarații date publicității de Facultatea de Medicină a Universității din Maryland.

Presa americană notează că există un deficit uriaș de organe donate pentru transplant iar situația îi determină pe oamenii de știință să încerce să determine cum pot fi folosite, în schimb, organele de la animale.

În 2021, au fost consemnate în SUA ceva mai mult de 3.800 de transplanturi de inimă, un nivel record, potrivit organizației care supervizează sistemul național de transplanturi.

Eșecuri anterioare la tentativele de xenotransplant

"Dacă funcționează, va exista resursă nesfârșită de organe pentru pacienții suferinzi", arată dr. Muhammad Mohiuddin, director științific al programului de transplant de la animal la om al Universității din Maryland.

Tentativele anterioare de transplant de la animal la om - numite xenotransplanturi - au eșuat, în general pentru că organismul pacienților a respins repede organul străin.

A devenit celebră și tragică în același timp tentativa din 1984 de a transplanta unui copil muribund - numit Baby Fae în presa vremii - inima unui babuin. Fetița a murit după 21 de zile.

După aproape 40, medicii din Maryland au făcut o schimbare esențială: au folosit inima unui porc modificat genetic pentru a îndepărta din celule zahărul responsabil pentru reacția de respingere hiper-rapidă.

Operația, desfășurată vinerea trecută, a durat șapte ore.

FDA, agenția federală americană responsabilă cu monitorizarea xenotransplanturilor, a permis operația în baza unei autorizări de urgență, disponibilă atunci când un pacient cu o afecțiune care pune viața în pericol nu are alte opțiuni.

Surse: ABC News, Associated Press

×
Subiecte în articol: transplant inima porc Maryland
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close