Antena 3 CNN Externe Transplantul de iris artificial, o nouă şansă pentru persoanele cu probleme de vedere

Transplantul de iris artificial, o nouă şansă pentru persoanele cu probleme de vedere

Transplantul de iris artificial, o nouă şansă pentru persoanele cu probleme de vedere
Sursa foto: Foto: visionaryblogging.com
06 Oct 2010   •   23:22

Cei care şi-au pierdut parţial sau total vedera din cauza unor leziuni ale irisului au acum o nouă şansă venită de la medicii americani. Este vorba despre un transplant de iris artificial care îi poate ajuta pe bolnavi să vadă lumea cu alţi... ochi. La propriu. 100 de persoane s-au supus intervenţiei iar rezultatele sunt uimitoare.

Vedere dublă, înceţoşată sau chiar orbire. Sunt doar câteva dintre consecinţele asupra vederii pe care le au leziunile irisului. De acum înainte, toate acestea pot fi doar o amintire urâtă. Medicii americani au creat o proteză destinată pacineţilor care nu au altă opţiune.

Unul dintre persoanele care au apelat la acest tip de intervenţie se numeşte Don Davis. În urma unui accident de muncă, bărbatul şi-a pierdut irisul. De atunci, lumina zilei era insuportabilă pentru ochiul lui sensibil. Ochelarii de soare sau lentilele colorate nu îl ajutau cu aproape nimic. Aşa că medicii i-au recomandat un iris artificial.

Are 9 milimetri, Lumina poate pătrunde doar prin 4 milimetri. Adică mai puţin de 50% din dispozitiv permite pătrunderea luminii. Dar acesta nu este singurul avantaj al protezei. Mai mult decât un filtru al luminii, micul dispozitiv îmbunătăţeşte considerabil vederea bolnavilor.

Deşi este încă un dispozitiv experimental, 100 de persoane au primit deja irisul artificial, iar rezultatele sunt promiţătoare.

Antena 3

×
Subiecte în articol: medici SUA
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close