Tranziţia preşedintelui ales al SUA, Barack Obama, la Casa Albă, un proces de 11 săptămâni în care vor fi implicate 450 de persoane lucrând în oraşe diferite (Washington DC şi Chicago) va costa 12 milioane de dolari, a anunţat şeful echipei de tranziţie a democratului John Podesta. Din această sumă 5,2 milioane dolari vin de la bugetul de stat, restul fiind strâns din donaţii de până la 5.000 de dolari.
Comparativ, tranziţia Clinton-George W. Bush din 2000-2001 a beneficiat de 7,1 milioane de dolari, sumă aprobată de Congres. Din aceşti bani, 1,83 de milioane au mers spre administraţia Clinton (salarii compensatorii, etc.) şi 4,27 milioane de dolari pentru viitoarea Administraţie. Un milion de dolari a mers către US General Services Administration (GSA), pentru a finanţa noile responsabilităţi ale acestui organism, trasate în Presidential Transition Act din 2000.
În 2004, când Bush a câştigat un nou mandat, era prevăzut un buget de tranziţie de 7,7 milioane de dolari, însă preşedintele ales fiind şi preşedintele în exerciţiu, aceşti bani s-au întors la Trezorie, conform legii, relatează Gândul.
Podesta a enumerat şi priorităţile echiperi de tranziţie ? cam aceleaşi pe care le-a tot menţionat Obama în timpul campaniei electorale, anume ?punerea bazelor pentru stabilizarea economiei şi întoarcerii americanilor la locul de muncă?, ?angajarea necesară în problemele de securitate naţională care rămân constante în perioada tranziţiei? şi, desigur, ?sarcina de a construi un guvern?. ?Până acum, treaba merge bine. Anticipăm că vom fi capabili să facem selecţiile potrivite şi să trecem acei oameni prin procesul de verificare rapid, deoarece aici se pot împotmoli lucrurile câteodată? a explicat Podesta, refuzând să intre în detalii cu privire la componenţa viitorului Cabinet.
Antena3.ro