Antena 3 CNN Externe Trei profesori americani au primit Nobelul pentru economie, după studii privind evoluţia pieţelor

Trei profesori americani au primit Nobelul pentru economie, după studii privind evoluţia pieţelor

Trei profesori americani au primit Nobelul pentru economie, după studii privind evoluţia pieţelor
Sursa foto: Foto: nobelprize.org
de S.T.    |    14 Oct 2013   •   15:29

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat luni profesorilor americani Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen (Universitatea din Chicago) şi Robert J. Shiller (Universitatea Yale), pentru contribuţii importante la mai buna înţelegere a variaţiilor preţurilor activelor pe pieţe.
   
Academia Regală de Ştiinţe din Suedia îi recompensează astfel pe cei trei economişti pentru "analiza empirică a preţurilor activelor", se arată într-un comunicat transmis luni de instituţia care decernează anual premiile Nobel.
   
"Nu există nicio modalitate de a anticipa preţurile acţiunilor şi obligaţiunlor pentru următoarele câteva zile sau săptămâni. Dar este posibil să fie previzionată direcţia largă a acestor preţuri pe perioade mai îndelungate, precum următorii 3-5 ani", au postulat şi demonstrat cei trei de-a lungul carierelor academice, notează Mediafax.
   
Eugene Fama şi câţiva colaboratori au început încă din anii '60 să demonstreze că preţurile acţiunilor sunt aproape imposibil de anticipat pe termen scurt, iar piaţa se adaptează rapid la informaţii nou apărute. Aceste concluzii au avut un impact semnificativ asupra cercetării care a urmat în domeniu şi a schimbat practicile din pieţe, unul dintre cele mai vizibile efecte fiind apariţia fondurilor mutuale adaptate la evoluţia componentelor indicilor bursieri, se arată în comunicat.
   
La începutul anilor '80, Robert Shiller a demonstrat că, deşi preţurile acţiunlor, obligaţiunilor şi ale altor active financiare sunt aproape imposibil de anticipat pe termen scurt, proiecţiile pe perioade mai îndelungate sunt posibile. Lars Peter Hansen a dezvoltat o metodă statistică potrivită pentru testarea teoriilor raţionale asupra preţurilor activelor, contribuind la înţelegerea comportamentului investitorilor.
   
Cei trei economişti au pus bazele explicării evoluţiei preţurilor activelor, în funcţie de variaţia riscului şi a atitudinii faţă de risc, precondiţionări comportamentale şi tensiuni în piaţă.
   
Fama (74 de ani) şi Hansen (60 de ani) sunt profesori de ştiinţe economice la Universitatea din Chicago. Shiller (67 de ani) este profesor la Universitatea Yale.
   
Premiul Nobel pentru economie se acordă anual începând din 1968.
   
Câştigătorii vor fi recompensaţi cu suma de 8 milioane coroane suedeze (echivalentul a 1,2 milioane dolari SUA), o medalie din aur şi o diplomă, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm pe 10 decembrie.

Citeşte şi:

Apelul magic. Cum află laureaţii Nobel că sunt câştigători

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close