Antena 3 CNN Externe Trupele SUA revin în Irak, în pofida planului de retragere al lui Barack Obama

Trupele SUA revin în Irak, în pofida planului de retragere al lui Barack Obama

Trupele SUA revin în Irak, în pofida planului de retragere al lui Barack Obama
Sursa foto: armata irak
18 Aug 2009   •   14:53

Armata americană intenţionează să trimită mii de soldaţi înapoi în bogatul în petrol nord al Irakului pentru a preveni un război civil între arabi şi kurzi. Iniţiativa de urgenţă este primul semn că planul de retragere al preşedintelui american ar putea să nu funcţioneze. Barack Obama doreşte ca toate trupele să fie retrase din Irak în următorul an.
Liderii kurzi şi arabi au căzut de acord în principiu pentru a permite soldaţilor SUA să se instaleze în zonele din jurul Mosul şi Kirkuk, potrivit generalului Ray Odierno, comadantul militar american din Irak. Trupele vor forma unităţi comune cu irakienii pentru a controla ceea ce a devenit cea mai volatilă regiune a ţării.
Mulţi lideri din zonă nu se înţeleg asupra locului pe unde ar trebui să treacă graniţa între teritorii şi cum ar trebui împărţit venitul din petrol. ?Avem al-Qaeda care exploateazp această fisură dintre arabi şi kurzi, iar noi încercăm să acoperim această fisură?, arăta generalul Odierno .
În pofida acestei noi dezvoltări, Obama declara veteranilor că va respecta planul său.

?Pe măsură ce înaintăm, poporul irakian trebuie să ştie că SUA îşi va păstra angajamentele. Iar poporul american trebuie să ştie că vom respecta strategia. Pentru America, războiul din Irak se va termina?.
Veteranii nu au aplaudat această remarcă a discursului, dar a fost bine primită promisiunea de a furniza cel mai bun echipament posibil pentru trupe.

De asemenea, a provocat râsete când a dat un exemplu despre bani irosiţi de armată- un elicopter de un miliard de dolari ce ar permite preşedintelui să gătească în timpul unui atac nuclear: ?Dacă SUA este atacată, ultimul lucru la care mă gândesc este cum să iau o gustare,? declara acesta.
Peste 100 persoane au fost ucise în zonele mixte arabo-kurde în această lună.

Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close