Antena 3 CNN Externe Turcia va pune în aplicare Convenția de la Montreux, care îi permite să blocheze accesul navelor de război în Marea Neagră

Turcia va pune în aplicare Convenția de la Montreux, care îi permite să blocheze accesul navelor de război în Marea Neagră

Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat astăzi, într-un interviu pentru CNN Turk, că Ankara va implementa Convenția de la Montreux, un pact internaţional privind circulaţia navală către Marea Neagră care îi permite Turciei să limiteze accesul prin stâmtorile Bosfor și Dardanele a vaselor de război.

Turcia va pune în aplicare Convenția de la Montreux, care îi permite să blocheze accesul navelor de război în Marea Neagră
Sursa foto: Hepta/ Abaca Press / AA/ABACA
de Mia Lungu    |    27 Feb 2022   •   19:24

Potrivit Convenţiei de la Montreux, din 1936, Turcia deţine controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, care fac legătura între Marea Mediterană şi Marea Neagră şi poate limita traversarea vaselor de război în timp de conflict sau dacă este ameninţată.

"În aceste condiții, vom aplica acordul de la Montreux. Articolul 19 este destul de clar. La început, a fost un atac rusesc și l-am evaluat cu experți, soldați și avocați. Acum s-a transformat într-un război. Aceasta nu este o operațiune militară; este oficial o stare de război", a declarat ministrul de externe turc.

Ce prevede Convenţia de la Montreux

În vremuri de război, dacă Turcia îşi menţine neutralitatea, niciun vas militar al unei tări implicate în conflict nu poate traversa strâmtorile Bosfor şi Dardanele, excepţie făcând doar situaţia în care acestea se întorc în portul de plecare.

De asemenea, pe timp de război, Turcia are dreptul să ia deciziile pe care le consideră potrivite şi poate autoriza tranzitul oricărui vas.

Articolul 21 al Convenţiei de la Montreux permite Turciei să acţioneze cu aceeaşi libertate dacă percepe „o ameninţare iminentă de război”, chiar dacă nu ia parte la el. 

×
Parteneri
Incendiu puternic la locomotiva unui tren cu zeci de călători, în gara Hodoni din Timiș
x close