Antena 3 CNN Externe Ucraina are un nou punct nevralgic: Crimeea! Tensiunile dintre ruşi şi tătari escladează

Ucraina are un nou punct nevralgic: Crimeea! Tensiunile dintre ruşi şi tătari escladează

Ucraina are un nou punct nevralgic: Crimeea! Tensiunile dintre ruşi şi tătari escladează
Sursa foto: Foto: RIA Novosti
26 Feb 2014   •   17:07

Sticle, pietre şi steaguri zboară sporadic prin aer, dintr-o tabără în alta. Câteva mii de persoane, filo şi rusofobi, se confruntă verbal şi se împing unii în alţii, în faţa clădirii parlamentului din Simferopol, capitala Regiunii Autonome Crimeea.

Grupurile rivale sunt suţinătorii şi opozanţii noilor autorităţi ucrainene de la Kiev. O parte din populaţia Crimeei a proclamat că nu se va supune Kievului, iar de cealaltă parte, comunitatea musulmană grupată sub aripa formaţiunii tătare din regiune şi-a exprimat susţinerea pentru noul regim.


Două mitinguri separate, cu câteva mii de participanţi, se desfăşoară chiar acum faţă în faţă. Rusofilii strigă "Rusia" şi "Berkut", numele brigăzii speciale de intervenţie din poliţia ucraineană, desfiinţată ieri de către autorităţile centrale. De cealaltă parte, tătarii strigă "Ucraina" şi "Crimeea nu e Rusia". Pe acest fond tensionat, rusofilii agită în aer steaguri ale Rusie, iar rusofobii flutură drapelul ucrainean.

Poliţia, care la început se retrăsese din mijlocul manifestanţilor, a revenit acum dar asistă şi speră să prevină escaldarea tensiunilor. De precizat că agenţii de ordine nu au armament asupra lor, fiind dotaţi doar cu bastoane de cauciuc.

Parlamentul din Crimeea dezbate în aceste ore data la care se va ţine o sesiune pentru declararea poziţiei oficiale faţă de autorităţile de la Kiev. Comunitatea tătară s-a declarat fermă împotriva unei asemenea şedinţe parlamentare.

 

Un purtător de cuvânt al Legislativului din crimeea, Vladimir Konstantinov, a respins informaţiile din presa locală, care au aprins spiritele, şi a spus că nu se pune în discuţie o eventuală secesiune faţă de Ucraina.
"Parlamentul din Crimeea nu discută problema secesiunii faţă de Ucraina. Aceste zvonuri sunt menite să provoace populaţia şi să discrediteze Consiliul Suprem al Regiunii Autonome, pentru a îl face ilegitim", se arată într-un comunicat oficial.
Menţionăm că manifestanţii pro-Rusia cer independenţa şi vor sprijinul urgent al Moscovei.

În replică, comunitatea tătară a declarat răspicat, în mai multe rânduri, că nu va permite separarea regiunii autonome.

"I-am avertizat să nu convoace o şedinţă parlamentară. Nu dinamitaţi situaţia din Crimeea! Ştim că au nevoie de plen pentru a smulge Crimeea din Ucraina", a declarat Refat Chubarov, liderul partidului Mejlis, reprezentantul politic al comunităţii tătare din regiune. "Am tras nenumărate semnale de alarmă prin care avertizam că tătarii din Crimeea nu vor permite acest lucru. Tătarii nu vor lăsa ca soarta acestui petec de pământ să se decidă fără voia lor", a subliniat Chubarov.


Adiţional, protestatarii rusifili cer organizarea unui referendum prin care să se stabilească dacă Crimeea îşi va păstra statutul actual, de regiune autonomă, sau să devină parte integrantă din Rusia. (n.r. Peninsula Crimeea a fost teritoriu rus până în 1954)

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close