Antena 3 CNN Externe Ucraina. Mii de persoane au manifestat pentru eliberarea Iuliei Timoşenko şi demisia preşedintelui Viktor Ianukovici

Ucraina. Mii de persoane au manifestat pentru eliberarea Iuliei Timoşenko şi demisia preşedintelui Viktor Ianukovici

Ucraina. Mii de persoane au manifestat pentru eliberarea Iuliei Timoşenko şi demisia preşedintelui Viktor Ianukovici
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
16 Mar 2013   •   20:44

Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă la Liov, în vestul Ucrainei, reclamând eliberarea opozantei Iulia Timoşenko şi demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, relatează AFP.
   
"Libertate pentru Iulia!", "Ianukovici, afară!", se putea citi pe pancarte agitate de manifestanţi, aproximativ 10.000 - potrivit organizatorilor, 3.000 - potrivit poliţiei.
   
Manifestaţia a fost organizată la apelul Partidului Batkivşina (Patria) al lui Timoşenko.
   
Opozanta, fost premier, este încarcerată începând din aprilie 2011, după ce a fost condamnată la şapte ani de detenţie pentru abuz de putere, iar în prezent este judecată pentru fraudă fiscală şi a fost inculpată pentru complicitate la crimă, acuzaţii pe care le neagă şi le atribuie unei persecuţii politice orchestrate de actuala putere.
   
Partidul de extremă dreapta Svoboda a fost, de asemenea, reprezentat la manifestaţie, în această regiune din vestul ţării, în care sentimentele naţionaliste sunt puternice.
   
La eveniment au putut fi observate şi steaguri ale Partidului Udar (Lovitura) condus de campionul la box şi deputatul Vitali Kliciko, care i-a îndemnat vineri pe occidentali să aplice sancţiuni oficialilor ucraineni implicaţi în încălcări ale drepturilor omului şi cazuri de corupţie.
   
Relaţiile Ucrainei cu UE şi Statele Unite s-au deteriorat din cauza unui recul al democraţiei, în opinia unor capitale occidentale, în această fostă republică sovietică, după venirea la putere a lui Ianukovici, în urmă cu trei ani.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close