Antena 3 CNN Externe În Ucraina, moartea pândeşte dintre ruine, după ce luptele au încetat: mii de elemente de muniţie neexplodată acoperă ţara

În Ucraina, moartea pândeşte dintre ruine, după ce luptele au încetat: mii de elemente de muniţie neexplodată acoperă ţara

Bombardarea constantă a Ucrainei de către forțele ruse a lăsat țara împânzită cu muniție neexplodată care poate detona orice moment.

În Ucraina, moartea pândeşte dintre ruine, după ce luptele au încetat: mii de elemente de muniţie neexplodată acoperă ţara
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Aug 2022   •   13:07

Oficialii americani au alocat aproape 90 de milioane de dolari pentru a ajuta la eliminarea minelor terestre din Ucraina.

Operațiunea este considerată printre cele mai mari provocări de securitate din ultimele decenii.

David McKenzie, corespondent CNN International, a mers alături de o echipă care face această muncă periculoasă. 

"Un obuz a lovit această clădire. Muniția care nu a detonat în acea explozie a fost aruncată afară. Muniția precum aceasta poate ucide civili, adesea copii, mult timp după ce luptele au încetat. Vedeți în fața noastră distrugerea lăsată de camioanele cu muniție pe care le-a detonat o lovitură anterioară. În martie, forțele ucrainene au lovit acest depozit dintr-o fermă care găzduia tone de obuze și rachete rusești. Îmi pot imagina doar mingea de foc și sunetul produse atunci când s-a întâmplat", relatează el, în cursul unei operațiuni în Cernihiv.

Deminarea Ucrainei se poate întinde pe mulți ani

John Aldridge, liderul echipei de deminare, trebuie să intervină singur când este depistat un obuz. Folosindu-și doar vârfurile degetelor, el lucrează foarte atent. 

"Aceste obuze sunt concepute pentru a distruge pozițiile defensive. Dacă ar fi armat, chiar și cel mai mic ghiont ar putea să-l declanșeze", arată el.

"Dacă fac această treabă și mă aflu aici în Ucraina și scot un element – ​​oricât de mic sau de mare ar fi, care salvează o viață – atunci, pentru mine personal acesta este un obiectiv pe care l-am atins", mărturisește specialistul, fără să fie demoralizat de anvergura uriașă a operațiunii.

Proiectilul poate fi acum mutat în siguranță. În curând, vor fi ucraineni care vor deveni lideri de echipă și își vor curăța propriul teren.

Însă chiar dacă războiul s-a opri astăzi, ar putea dura ani de zile pentru ca țara lor să fie în siguranță.
 

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close