Antena 3 CNN Externe UE aprobă o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei care vizează sectoarele energetice, siderurgice și apărarea

UE aprobă o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei care vizează sectoarele energetice, siderurgice și apărarea

Uniunea Europeană a aprobat oficial marți un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, care includ interzicerea investițiilor în sectorul energetic rus, exporturile de bunuri de lux și importurile de produse din oțel din Rusia.

UE aprobă o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei care vizează sectoarele energetice, siderurgice și apărarea
Sursa foto: Twitter
de Alexandra Ionescu    |    15 Mar 2022   •   14:08

Sancțiunile, care intră în vigoare după publicarea în jurnalul oficial al UE  marți, îngheață și activele mai multor lideri de afaceri care susțin statul rus, inclusiv proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici.

Comisia Europeană a declarat marți că sancțiunile includ „o interdicție amplă a investițiilor noi în sectorul energetic rus”.

Măsura va afecta companiile petroliere ruse Rosneft (ROSN.MM), Transneft (TRNF_p.MM) și Gazprom Neft, dar membrii UE vor putea în continuare să cumpere petrol și gaze de la aceștia, a declarat o sursă din UE pentru Reuters.

De asemenea, va exista o interdicție totală a tranzacțiilor cu unele întreprinderi de stat ruse legate de complexul militar-industrial al Kremlinului, a spus executivul UE.

Blocul a ajuns luni la un acord preliminar privind noile sancțiuni și nu au fost ridicate obiecții înainte de termenul convenit.

Se estimează că interzicerea importurilor de oțel din Rusia va afecta produse în valoare de 3,3 miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari), a spus Comisia.

De asemenea, companiile din UE nu vor mai avea voie să exporte bunuri de lux în valoare de peste 300 de euro, inclusiv bijuterii. Exporturile de mașini care costă peste 50.000 de euro vor fi, de asemenea, interzise, au spus surse din UE.

De asemenea, pachetul interzice agențiilor de rating de credit din UE să emită ratinguri pentru Rusia și companiile rusești, despre care Comisia spune că le va restricționa și mai mult accesul la piețele financiare europene.

Cele mai recente sancțiuni urmează după trei runde de măsuri punitive, care au inclus înghețarea activelor băncii centrale ruse și excluderea din sistemul bancar SWIFT a unor bănci din Rusia și Belarus.

De asemenea, UE a convenit marți să îndepărteze Rusia de statutul său comercial de „națiunea cea mai favorizată”, deschizând ușa taxelor vamale punitive asupra mărfurilor rusești sau interdicțiilor directe de import.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pe 21 mai 2024 pentru clienţi
x close