Antena 3 CNN Externe UE cere statelor membre să limiteze la 19 grade temperatura din clădirile publice

UE cere statelor membre să limiteze la 19 grade temperatura din clădirile publice

UE cere statelor membre să limiteze la 19 grade temperatura din clădirile publice, pentru a reduce consumul de gaze.

UE cere statelor membre să limiteze la 19 grade temperatura din clădirile publice
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    15 Iul 2022   •   20:04

Comisia Europeană vrea să ceară statelor membre UE, săptămâna viitoare, să limiteze încălzirea și răcirea clădirilor publice şi a birourilor pentru a reduce cererea de gaze, potrivit unui document consultat de AFP.

Propunerile Comisiei de economisire a energiei urmează să fie discutate de miniştrii Energiei din UE, la o întâlnire la Bruxelles, pe 26 iulie.

Pentru o utilizare optimă a energiei, Bruxelles-ul va recomanda ca regulile să impună clădirilor publice să menţină o temperatură de cel mult 19 grade Celsius, iar aerul condiţionat să fie setat la cel mult 25°C.

"Energia economisită în timpul verii este energie care poate fi folosită iarna", subliniază Comisia în document.

Experţii în energie spun că reducerea termostatului cu un grad ar putea reduce factura de încălzire a unei clădiri cu aproximativ 10%. Unităţile de aer condiţionat se luptă, în general, şi nu reuşesc să răcească o cameră sub 20°C, aşa că pierd energie încercând să o facă.

Recomandarea face parte dintr-o serie de măsuri pe care Bruxelles-ul le investighează pentru a reduce consumul de gaz al UE cu 25 până la 60 de miliarde de metri cubi pe an. Anul trecut, UE a importat aproximativ 140 de miliarde de metri cubi de gaz prin conducte din Rusia, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

"Dacă acţionăm acum, am putea reduce impactul unei întreruperi bruşte a aprovizionării cu o treime", menţionează documentul, care urmează să fie publicat pe 20 iulie şi ar putea fi modificat între timp.

Comisia estimează că 11 miliarde de metri cubi de gaz ar putea fi economisiţi direct prin reducerea excesivă a încălzirii şi răcirii şi între patru şi 40 de miliarde de metri cubi prin reducerea cererii de energie electrică. Alţi 10-11 miliarde de metri cubi ar putea fi economisiţi prin utilizarea de către industrii, care au încetinit deja producţia din cauza creşterii preţurilor.

Documentul îndeamnă guvernele UE, acolo unde este "fezabil şi aplicabil din punct de vedere tehnic", să introducă limite obligatorii privind încălzirea şi răcirea în "clădiri publice, birouri, clădiri comerciale şi spaţii deschise precum terasele exterioare".

"Rolul autorităţilor publice de a conduce prin exemplu şi de consumator important de gaze – 30% din consumul de energie – este cheie în acest sens", se arată în document.

Comisia precizează că în sezonul "iernii cu gaze" - din octombrie până în martie – "se pot face economii mari prin implementarea surselor alternative de căldură pentru termoficare, pompe de căldură în gospodării" şi campanii de economisire a energiei care îndeamnă publicul să-şi reducă termostatele până la urmă cu un grad Celsius în această iarnă.

Bruxelles-ul îndeamnă guvernele UE să instituie "sisteme de licitaţie", care implică probabil mai multe ţări, pentru a compensa consumatorii industriali care acceptă să-şi reducă consumul de gaz.

Propunerile Comisiei de economisire a energiei urmează să fie discutate de miniştrii Energiei din UE la o întâlnire la Bruxelles, pe 26 iulie.

×
Subiecte în articol: temperatura cladiri publice gaze
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close