Antena 3 CNN Externe UE nu va interveni în conflictul gazului dintre Rusia şi Belarus

UE nu va interveni în conflictul gazului dintre Rusia şi Belarus

UE nu va interveni în conflictul gazului dintre Rusia şi Belarus
23 Iun 2010   •   06:13

Uniunea Europeană a anunţat că nu va interveni în disputa gazului dintre Rusia şi Belarus, preciza preşedintele Parlamentului European.

"Noi nu intervenim în relaţii dintre două state- este la latitudinea Rusiei şi a Belarusului sau Rusiei şi Ucrainei să rezolve. UE nu se va implica direct în rezolvarea acestui conflict", arăta Jerzy Buzek.

În pofida decizieie Belarusului de a bloca tranzitul  de gaz  pe teritoriul său, monopolistul rus Gazprom va acoperi integral cererea clienţilor europeni şi din Kaliningrad .

"Am primit deja confirmarea despre pregătirea sistemului ucrainean de tranzit. Intenţionăm să folosim gaz din depozitele subterane. Clienţii din  Kaliningrad vor primi gaz prin Lituania. Toţi clienţii vor primi volumul de gaz integral," arăta oficialul companiei ruse Serghei Kuprianov .

Belarus refuză să plătească preţul pentru gazul rusesc stabilit la 169 dolari per 1.000 metri cubi pentru primul trimestru şi 185 dolari pentru al doilea trimestru şi de la 1 ianuarie a plătit 150 de dolari.

Gazprom a scăzut livrările de gaz către Belarus cu 15%,luni, pentru o datorie de 220 milioane de dolari pe care a acumulat-o Minsk de la începutul anului. Marţi, livrările au fost reduse cu 30% .

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a dispus marţi întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti către Europa pe teritoriul ţării sale, acuzând Moscova că "umileşte poporul bielorus", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedenţiei, Pavel Liogki.

"Preşedintele bielorus a ordonat oprirea tranzitului de gaze ruse pe teritoriul Belarusului", a afirmat Liogki.

Declaraţiile conducătorilor ruşi umilesc poporul bielorus, a declarat, la rândul său, Lukaşenko, la o întâlnire cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

"Nu Belarusul are datorii la Gazprom, ci Gazprom are datorii la noi", a adăugat el.

Gazele ruseşti care tranzitează Belarusul reprezintă o zecime din necesarul Europei, nivel mai redus decât cel asigurat de infrastructura Ucrainei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close