Antena 3 CNN Externe Un activist Greenpeace deghizat în urs polar a protestat la Kremlin, în apărarea Arcticii

Un activist Greenpeace deghizat în urs polar a protestat la Kremlin, în apărarea Arcticii

Un activist Greenpeace deghizat în urs polar a protestat la Kremlin, în apărarea Arcticii
Sursa foto: Foto: AP
de S.T.    |    01 Apr 2013   •   17:55

Un activist Greenpeace deghizat în urs polar a plutit luni dimineaţa pe o bucată de banchiză improvizată, pe râul Moskova, în faţa Kremlinului, protestând astfel faţă de un proiect ruso-norvegian de exploatare petrolieră a Arcticii.  

Activistul a purtat un costum alb care imita blana şi a făcut o tură pe o platformă ce imita un bloc de gheaţă, pe care a instalat panouri cu "Help!" (Ajutor!) şi "Arctic not for Sale" (Arctica nu este de vânzare), relatează AFP.
  
Acesta a fost reţinut, ulterior, dar a fost eliberat rapid, a anunţat Greenpeace pe Twitter.
  
Organizaţia a anunţat, într-un comunicat postat pe site, că vrea, astfel, să atragă atenţia asupra unui proiect comun al grupului Rosneft, numărul unu în domeniul petrolier rus, şi al societăţii norvegiene Statoil privind prospectarea Mării Barents (Arctica).

"Companii petroliere lacome pun stăpânire pe Arctica. Lor nu le pasă de urşi şi balene ce pot muri de foame", subliniază aceasta.
  
Greenpeace a anunţat că intenţionează să lanseze o petiţie prin care îi va cere premierului norvegian Jens Stoltenberg să renunţe la acest "proiect industrial cu un nivel de risc ridicat în Arctica rusă".
  
Rusia a transformat "dezvoltarea" Arcticii în prioritate strategică. Existenţa unor presupuse rezerve suscită totodată pofta altor patru ţări ce se învecinează cu Arctica, şi anume Canada, Norvegia, Danemarca şi Statele Unite.



×
Subiecte în articol: urs polar
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close