Un agent Al Qaida, condamnat la închisoare pe viață

16 Feb 2018   •   22:34
Un agent Al Qaida, condamnat la închisoare pe viață

Ibrahim Suleiman Adnan Adam Harun, zis Spin Ghul, agent Al Qaida, a fost condamnat vineri de o instanţă din districtul newyorkez Brooklin la închisoare pe viaţă pentru două crime şi tentativa de a amplasa o bombă la ambasada americană din Nigeria, informează Reuters. Juriul îl declarase vinovat pe Harun încă din martie 2017. Împotriva lui s-a reţinut că a participat la un atac Al Qaida în urma căruia au fost ucişi doi soldaţi americani, unul din armata terestră, celălalt din aviaţia militară.

Harun a refuzat să asiste la pronunţarea sentinţei, după ce procedase la fel pe tot parcursul procesului. Acuzatului i s-a asigurat o conexiune audio şi video în celula unde era închis, dar el nu a apărut niciodată în imagini şi nu s-a adresat instanţei.

Harun a fost luat prizonier în Libia, în 2005, şi preluat de autorităţile italiene după ce a recunoscut că are cicatrici din lupta în numele Al Qaida împotriva militarilor americani. De când a fost extrădat din Italia în SUA, în octombrie 2012, el a susţinut că este un "războinic" şi că ar trebui să compară în faţa unui tribunal militar. Judecătorul districtual Brian Cogan, care a pronunţat condamnarea, a dezvăluit că inculpatul a declarat agenţilor federali de securitate: "Aceasta nu e instanţa mea. Acesta nu e judecătorul meu".

Magistratul nu a formulat nicio recomandare privind regimul penitenciar, deşi avocaţii lui Harun au cerut încarcerarea în condiţii care să permită asistenţă psihiatrică şi interacţiuni cu deţinuţi cu fond cultural similar.

Sursă: Agerpres
Alegeri 2020
Alegeri 2020
x close