Antena 3 CNN Externe Un agent FBI a recunoscut că este spion chinez

Un agent FBI a recunoscut că este spion chinez

Un agent FBI a recunoscut că este spion chinez
02 Aug 2016   •   08:26

Un agent FBI de origine chineză s-a recunoscut vinovat luni că a transmis autorităţilor chineze informaţii sensibile referitoare la Poliţia federală americană (FBI), fapte motivate - potrivit lui - de incitaţii financiare, relatează AFP. 

Kun Shan Chun, mai cunoscut sub numele de Joey Chun, în vârstă de 46 de ani, fusese încadrat la FBI în 1997, în calitate de tehnician electronist, potrivit unui comunicat publicat de procurorul districtului sud al statului New York, Preet Bharara. 

Din anul următor, FBI i-a permis accesul la informaţii clasate top secret. Misiunea sa consta în special în studierea documentelor sensibile, chiar clasificate. 

În 2011, în cursul unui voiaj în Franţa şi în Italia, Chun a intrat în relaţie cu un oficial chinez. 

În cadrul întrevederii cu acesta, el i-a răspuns întrebărilor despre FBI şi a deconspirat identitatea unui agent din acelaşi serviciu cu el. 

La cererea oficialului chinez, Chun a mai transmis o organigramă a FBI, în 2013, precum şi copii ale unor documente referitoare la tehnologii utilizate de poliţia federală, în 2015. 

Suspectându-l de activităţi paralele, FBI l-a pus în legătură în secret cu unul dintre agenţii săi aflaţi sub acoperire, care i s-a prezentat drept prestator de servicii independent. 

Chun i-a mărturisit că a colaborat cu autorităţile chineze, ceea ce a permis demascarea lui. 

Arestat în martie 2016, el a explicat anchetatorilor că în faptele lui a fost motivat - parţial - de incitaţii financiare. 

Chun s-a recunoscut vinovat că a acţionat ca agent chinez în SUA, cap de acuzare care îl face pasibil de o pedeapsă maximă de 10 ani închisoare. 

Procedura de recunoaştere a vinovăţiei permite suspectului să evite un proces şi instanţei să treacă direct la sentinţă. Aceasta se va pronunţa în 2 decembrie.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: SUA China spion
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close