Antena 3 CNN Externe Un an îndoliat de cataclisme şi războaie. Cele mai importante evenimente externe din 2011

Un an îndoliat de cataclisme şi războaie. Cele mai importante evenimente externe din 2011

Un an îndoliat de cataclisme şi războaie. Cele mai importante evenimente externe din 2011
Sursa foto: Foto: EPA-Intact Images/ AP-Agerpres
31 Dec 2011   •   18:50

Anul care se încheie a fost marcat, pe plan extern, de o serie de evenimente tragice soldate cu moartea a zeci de mii de oameni. Începutul anului 2011 a fost marcat de războiul civil din Egipt şi de căderea regimului Mubarak. Clocotul revoluţionar s-a extins apoi în lumea arabă şi a cuprins şi Libia.

În Japonia, peste 20.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, în urma producerii unuia dintre cele mai puternice cutremure din istorie. Un alt eveniment extern de maximă importanţă a fost capturarea şi uciderea lui Osama bin Laden. Vara anului 2011 a fost îndoliată de atentatul din Oslo. Anders Breivik, supranumit şi „monstrul din Norvegia”, a ucis zeci de tineri în urma unui atentat.

ACESTEA SUNT CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE DIN PLAN EXTERN DIN 2011:

Furia naturii s-a dezlănţuit în Brazilia, în ianuarie 2011, lângă Rio de Janeiro, unde oamenii au luptat disperaţi cu natura, ca să-şi salveze vieţile. Întreaga regiune a fost lovită de inundaţii extrem de violente. Viitura, provocată de ploile torenţiale, a ucis peste 380 de persoane.



Un cutremur violent cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter a zguduit, în luna februarie, Noua Zeelandă. Trepidaţiile au provocat pagube materiale considerabile. Zeci de clădiri au fost dărâmate, drumurile au fost grav avariate. 145 de oameni au murit şi alţi 200 au fost daţi dispăruţi.


Egiptul a fost cuprins de haos la începutul lunii februarie. Zeci de mii de oameni, care cereau demisia preşedintelui Hosni Mubarak, s-au bătut cu forţele de ordine în principalele oraşe ale ţării. După trei săptămăni de proteste, egiptenii au început să spere la viaţă mai bună. Hosni Mubarak a demisionat şi a fugit din ţară, după ce a predat puterea armatei.



Revolta anti-Gaddafi a început tot în luna februarie. S-a răspândit din oraşul Benghazi sub influenţa primăverii arabe din Egipt şi Tunisia. Liderul libian a încercat să răspundă prin mobilizarea celor care au rămas de partea lui şi a acuzat Occidentul că s-ar afla în spatele rebeliunii.

Ameninţările lui Ghaddafi nu au rămas fără urmări: forţele armate au declanşat imediat reprimarea brutală a protestelor.

La sfârşitul lunii februarie, cu ajutorul presiunilor din partea comunităţii internaţionale, protestatarii libieni au reuşit să preia controlul asupra oraşului Benghazi şi să stabilească un guvern provizoriu.



Un cutremur devastator, cu magnitudinea de 8,9, a avut loc la data de 11 martie în largul coastelor de nord-est ale Japoniei. Seismul a generat un tsunami de pânã la zece metri înãlţime, în nordul Japoniei. Valul a distrus totul în calea sa şi a provocat cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986.



La începutul lunii mai, Osama bin Laden, cel mai căutat terorist din toate timpurile, a fost omorât în Pakistan de trupele americane. Liderul al Qaida s-a opus capturării şi a murit într-un schimb de focuri.

Bin Laden se ascundea într-o clădire situată la 100 de kilometri de Islamabad, capitala Pakistanului, împreună cu alţi membri ai familiei, mulţi dintre ei ucişi sau capturaţi în timpul luptei.



Anul 2011 a inclus şi un eveniment important pentru lumea creştină. Este vorba despre beatificarea fostului Suveran Pontif, Papa Ioan Paul al Doilea. Sute de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Sfântul Petru din Roma, cu ocazia beatificării fostului Suveran Pontif.



Anders Breivik a declanşat o bombă la sediul Guvernului norvegian la data de 22 iulie, după care a deschis focul timp de o oră asupra a sute de tineri laburişti reuniţi într-o tabără de vară pe insula Utoya, în apropiere de Oslo. Atacurile s-au soldat cu 77 morţi.



Fostul lider libian Muammar Kadhafi a murit în 20 octombrie, în urma rănilor suferite într-un raid aerian efectuat la Sirt. Muammar Gaddafi este primul lider arab ucis de la declanşarea "primăverii arabe", o succesiune de mişcări de contestare a dictaturii.



Kim Jong-Il, liderul Coreei de Nord, a murit în dimineaţa zilei de 17 decembrie. Liderul coreean avea 69 de ani şi a murit în timpul unei călătorii cu trenul. Potrivit medicilor, acesta ar fi suferit un atac de cord, şi în ciuda manevrelor de resuscitare, nu a putut fi readus la viaţă.

Succesorul declarat al lui Kim Jong-Il este fiul său, Kim Jong Un, despre care până acum un an, nu se ştia nici cum arată.





×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close