Antena 3 CNN Externe Un bărbat a supraviețuit cu o bucată de metal în inimă. Medicii i-au scos-o cu un dispozitiv magnetic, după un concept folosit în 1850

Un bărbat a supraviețuit cu o bucată de metal în inimă. Medicii i-au scos-o cu un dispozitiv magnetic, după un concept folosit în 1850

G.M.
4 minute de citit Publicat la 08:50 02 Iul 2025 Modificat la 08:52 02 Iul 2025
bucati de metal in maini
Un soldat ucrainean avea un fragment de metal rusesc care i-a străpuns inima, iar viața  i-a fost salvată de o invenție ucraineană revoluționară. FOTO: Getty Images

Un soldat ucrainean avea un fragment de metal rusesc care i-a străpuns inima, iar viața  i-a fost salvată de o invenție ucraineană revoluționară: un dispozitiv cu magnet care le permite medicilor să scoată rapid și fără tăieturi mari schijele din corpul soldaților răniți. În plin război, acest instrument simplu, încă neaprobat oficial, a devenit un ajutor esențial pentru medicina de pe front, scrie BBC.

Din buzunarul său, Serhiy Melnyk scoate un mic fragment ruginit, învelit cu grijă într-o bucată de hârtie. Îl ridică și spune încet: „Mi-a atins rinichiul, mi-a străpuns plămânul și inima.” Urme de sânge uscat sunt vizibile încă pe bucata de metal desprinsă dintr-o dronă rusească, care i s-a înfipt în inimă în timp ce lupta în estul Ucrainei.

„Nici nu mi-am dat seama ce era la început — am crezut doar că rămăsesem fără aer sub vesta antiglonț”, povestește el. „Au fost nevoiți să scoată schijele din inima mea.”

Odată cu creșterea utilizării dronelor în războiul din Ucraina, astfel de răni devin din ce în ce mai frecvente. Dronele transportă adesea explozibili sau materiale care, la impact, se fragmentează și produc răni complexe provocate de schije. Potrivit medicilor militari ucraineni, rănile provocate de schije reprezintă acum până la 80% din traumatismele suferite pe câmpul de luptă.

Dacă rana lui Serhiy nu ar fi fost tratată, ar fi fost fatală.

„Fragmentul era ascuțit ca o lamă. Doctorii au spus că era o bucată mare și că am avut noroc că am supraviețuit”, spune el cu voce calmă.
Dar nu doar norocul l-a salvat, ci și o nouă tehnologie medicală: un dispozitiv magnetic.

„Fac o mică incizie și introduc magnetul”

Chirurgul cardiovascular Serhiy Maksymenko arată o filmare în care fragmentul de metal poate fi văzut prins în inima lui Serhiy, înainte să fie extras cu grijă cu ajutorul unui dispozitiv subțire cu vârf magnetic. „Nu trebuie să faci tăieturi mari în inimă”, explică dr. Maksymenko. „Fac doar o mică incizie, introduc magnetul și el scoate schija.”

În doar un an, echipa doctorului Maksymenko a realizat peste 70 de operații pe inimă cu ajutorul acestui dispozitiv, care a revoluționat medicina de pe linia frontului din Ucraina. Dezvoltarea acestor dispozitive a început după ce medicii de pe front au semnalat nevoia urgentă pentru o metodă sigură, rapidă și minim invazivă de a scoate schijele din corpul răniților.

Oleh Bykov – fost avocat – a fost cel care a dus această idee mai departe. Din 2014, el sprijină armata ca voluntar. 

Conceptul nu este unul nou. Magneții au fost folosiți pentru extragerea fragmentelor metalice încă din Războiul Crimeii din anii 1850. Însă echipa lui Oleh a modernizat ideea, creând modele flexibile pentru operații abdominale, micro-extractoare pentru intervenții delicate și unelte puternice pentru oase.

Operațiile au devenit mai precise și mai puțin invazive. Magnetul poate fi trecut peste suprafața unei răni pentru a atrage fragmentele, după care se face o mică incizie pentru extragerea bucății.

Ținând în mână un instrument subțire, asemănător unui stilou, Oleh demonstrează puterea acestuia ridicând un ciocan greu cu vârful magnetic.

Munca lui a fost apreciată și de alți medici din zone de conflict, printre care și David Nott, veteran al medicinei de război. „În război se dezvoltă lucruri care în viața civilă nu ar fi fost nici măcar imaginate”, spune el.

Rănile cauzate de fragmente au devenit mai frecvente din cauza schimbărilor din natura războiului. Deoarece aceste fragmente sunt greu de găsit, David Nott crede că acest dispozitiv poate fi o adevărată revoluție.

El compară căutarea schijelor cu „căutarea unui ac într-un car cu fân” – o misiune adesea fără succes, care întârzie tratarea altor răniți. Căutarea manuală poate fi periculoasă și necesită incizii mai mari, ceea ce duce la sângerări mai mari – „așa că să le poți găsi pur și simplu cu un magnet e genial”, spune el.

Ceea ce a început ca un instrument de câmp a ajuns acum să fie folosit în toată Ucraina. Au fost distribuite 3.000 de dispozitive către spitale și medici de pe linia frontului, precum Andriy Alban, care spune că s-a obișnuit să lucreze cu acest dispozitiv. El operează adesea sub foc, în tranșee sau în clinici improvizate în aer liber, uneori chiar fără anestezie locală. „Treaba mea este să salvez vieți – să bandajez răni și să evacuez soldați”, spune el.

Dispozitivul magnetic nu are încă o certificare oficială

Ministerul ucrainean al Sănătății spune că dispozitivele medicale trebuie să respecte pe deplin reglementările tehnice. Totuși, în cazuri excepționale, cum este legea marțială sau starea de urgență, este permisă utilizarea dispozitivelor necertificate pentru a răspunde nevoilor armatei și forțelor de securitate.

„În plin război nu e timp de hârtii”, explică Oleh, inițiatorul dispozitivului. „Aceste unelte salvează vieți. Dacă cineva crede că fapta mea e o crimă, îmi asum răspunderea. Sunt pregătit chiar să merg la închisoare. Dar atunci să-i închidă și pe toți doctorii care le folosesc”, adaugă el.

David Nott este de acord că certificarea nu este o prioritate acum și crede că dispozitivul ar putea fi util și în alte zone de conflict, precum Gaza.

„În război, nu contează asta. Faci doar lucrurile esențiale pentru a salva vieți.” 

 

×
x close