Antena 3 CNN Externe Un fost ofiţer CIA a primit 30 de luni de închisoare pentru divulgarea de informaţii clasificate

Un fost ofiţer CIA a primit 30 de luni de închisoare pentru divulgarea de informaţii clasificate

Un fost ofiţer CIA a primit 30 de luni de închisoare pentru divulgarea de informaţii clasificate
25 Ian 2013   •   17:42

Un veteran al CIA, John Kiriakou, va fi condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare, pentru că a dezvăluit identitatea unui agent, care lucra sub acoperire în slujba Agenţiei.
Kiriakou spune că este victima unei răzbunări, după ce a dezvăluit practicile de tortură pe care CIA le aplică celor anchetaţi.

El a fost acuzat, miercuri, că a încălcat Actul de Protecţie a Identităţii, prin furnizarea către jurnalişti a unor informaţii clasificate.

Fostul şef al operaţiunilor antiteroriste din Pakistan a pledat vinovat la acuzaţiile aduse, ca parte a unei înţelegeri avută cu procurorii, "acceptând responsabilitatea pentru acţiunile sale".
În schimb, cei din urmă, au renunţat la acuzaţiile de declaraţii false, care intrau sub incidenţa juridică a Actului de Spionaj, stabilit încă din perioada primului răbyoi mondial, şi i-ar fi adus o pedeapsă mult mai mare.

Acuzaţiile din speţă erau legate de un aşa zis email trimis de Kiriakou în august 2008, în care deconspiră unui jurnalist numele unui torţionar CIA.

Kiriakou şi apărătorii săi susţin că emailul nu este altceva decât un pretext şi că motivul real pentru sentinţa primită este un interviu acordat postului ABC News, în 2007. În acel interviu se recunoştea că CIA recurge la tortură, pentru a afla informaţiile necesare.

"Eu o să merg la închisoare, în timp ce torţionarii şi avocaţii care au muşamalizat totul, persoanele care au distrus dovezile, nu vor fi deferite niciodată justiţiei. Şi asta este partea cea mai dureroasă a acestei poveşti", a precizat Kiriakou.

×
Subiecte în articol: CIA pakistan tortura
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close