Antena 3 CNN Externe Un general american îşi cere scuze pentru jignirea soldaţilor homosexuali olandezi

Un general american îşi cere scuze pentru jignirea soldaţilor homosexuali olandezi

Un general american îşi cere scuze pentru jignirea soldaţilor homosexuali olandezi
Sursa foto: John Sheehan
31 Mar 2010   •   14:18

Un general american în rezervă şi-a cerut scuze pentru comentariile sale de la începutul lunii, prin care lega înfrângerea trupelor olandeze de către forţele sârbeşti din Srebrenica în iulie 1995 de prezenţa soldaţilor homosexuali în armata olandeză.

Pe 18 martie, fostul comandant suprem al forţelor aliate NATO, John Sheehan, declara unei comisii a Congresului SUA că armatele europene au fost slăbite de eforturile de "socializare", inclusiv permisiunea de a se înrola pentru soldaţii homosexuali.
El a citat exemplul Srebrenica, unde paramilitarii sârbi au depăşit pacifiştii olandezi înainte de a ucide 7000 de musulmani. A fost cea mai gravă atrocitate din Europa după al Doilea Război Mondial, iar o anchetă asupra incidentului, ce a durat şase ani, a dus la prăbuşirea guvernului olandez în 2002.
Sheehan declara că un comandant olandez i-a spus că olandezii cred că prezenţa soldaţilor homosexuali este unul din motivele pentru care forţele de menţinere a păcii au fost atât de uşor învinse.
Cu toate acestea, comandantul a trimis o scrisoare generalului în rezervă Henk van den Bremmen, în care Sheehan recunoaşte că acesta nu a spus un asemenea lucru.
"Îmi pare rău că rememorarea mea recentă a acelor discuţii de acum 15 ani a reflectat inexact gândirea dumneavoastră asupra unor chestiuni sociale specifice din armată," scrie Sheehan. "Pentru a fi clar, eşecul de la Srebrenica nu este în niciun caz vina unor soldaţi individual."
Comentariile lui Sheehan au provocat o furtună în Olanda, unde au fost aspru criticate de oficiali şi ONG-uri.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboi civil
Parteneri
Scandaluri în lanț, înainte de finala Eurovision 2024
x close