Antena 3 CNN Externe Un general rus l-a vorbit de rău pe Valeri Gherasimov și a fost arestat. Apoi, i-a scris lui Putin și a primit un "cadou otrăvit"

Un general rus l-a vorbit de rău pe Valeri Gherasimov și a fost arestat. Apoi, i-a scris lui Putin și a primit un "cadou otrăvit"

A.I.
4 minute de citit Publicat la 11:28 16 Apr 2025 Modificat la 13:01 16 Apr 2025
Generalul rus Ivan Popov
Generalul rus Ivan Popov va comanda o forță formată din pușcăriași pe frontul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Unul dintre generalii cu cea mai liberă exprimare din armata rusă, demis și arestat după critici la adresa Ministerului Apărării acum doi ani, se întoarce pe front, dar misiunea primită echivalează cu o sinucidere, relatează CNN, care îl citează pe avocatul ofițerului de rang înalt.

În urmă cu doi ani, generalul-maior Ivan Popov era comandantul decorat al Armatei 58 Arme Combinate, desfășurată în sudul Ucrainei, și era lăudat de superiori.

Apoi Popov a comis o greșeală: le-a trimis colegilor o notă vitriolantă în care îi făcea praf pe diriguitorii războiului din Ucraina. 

„Armata Ucrainei nu a putut străpunge forțele noastre, (dar) comandantul nostru ne-a lovit pe la spate, decapitând armata în mod trădător și josnic, în cel mai dificil și tensionat moment”, scria Popov în mesajul trimis în iulie 2023.

Cea mai mare parte a furiei sale a fost direcționată către șeful de Stat Major al armatei ruse, Valeri Gerasimov.

Generalul rus a mărturisit că, atunci când s-a plâns de lipsa sprijinului artileriei și de alte probleme, comandanții săi l-au perceput ca pe un pericol. 

„Rapid, într-o singură zi, au inventat un ordin pentru ministrul Apărării, m-au eliminat și au scăpat de mine”, a povestit el.

Potrivit ISW - Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington - demiterea lui Popov i-a indignat pe ultranaționaliștii, ofițerii și veteranii ruși, care au acuzat ministerul de la Moscova că l-a destituit pe comandantul Armatei 58 pentru a ascunde problemele din rândurile militarilor săi.

La momentul respectiv, Ministerul rus al Apărării era extrem de sensibil la criticile care veneau la mai puțin de o lună după rebeliunea eșuată a mercenarilor Wagner conduși de Evgheni Prigojin.

Rebeliunea lui Prigojin a vizat tot conducerea Ministerului rus al Apărării, acuzată de incompetență și corupție.

Doi ani de șicane pentru ofițerul care și-a criticat superiorii. Apoi, Ivan Popov i-a scris lui Vladimir Putin

Viața lui Ivan Popov avea să se înrăutățească în curând.

După demitere, a fost trimis în Siria în calitate de comandant adjunct al contingentului rus de acolo, dar în luna mai a anului trecut a fost arestat pentru o presupusă fraudă, acuzație pe care a negat-o constant.

Procurorii au cerut o pedeapsă de șase ani de închisoare în cazul său, iar Popov a fost exclus din forțele armate ruse.

Aceste mișcări au provocat revoltă pe internet.

Ulterior, Popov i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui Vladimir Putin.

Textul a fost publicat în presa rusă la sfârșitul lunii martie. În scrisoare, generalul cerea să i se permită să se întoarcă pe câmpul de luptă.

El l-a descris pe Putin drept „ghidul și modelul său moral”.

„Exemplul președintelui m-a făcut să înțeleg, în sfârșit, ce înseamnă cuvintele legendare: un cap rece, o inimă caldă și mâini curate”, a susținut Popov, într-un demers de a câștiga clemența liderului de la Kremlin.

Săptămâna trecută, presa rusă de stat a semnalat că Ministerul Apărării a acceptat cererea lui Popov de a reveni în serviciul activ, pentru a evita să facă pușcărie.

„Noi, împreună cu Ministerul Apărării, avem o moțiune de suspendare pe caz... cu decizia pozitivă de a-l trimite pe Ivan Ivanovici (Popov) la SVO (Operațiunea militară specială)”, a declarat Serghei Buinovski, avocatul ofițerului.

Moscova continuă să folosească expresia „operațiune militară specială” pentru invazia pe scară largă a Ucrainei, lansată în februarie 2022.

Încă nu a fost confirmat faptul că tribunalul militar a acceptat înțelegerea, dar susținătorii lui Popov s-au bucurat.

„Legendarul general s-a întors pe front!”, a scris Vladimir Rogov, un blogger militar popular.

Generalul care a vorbit prea mult, pedepsit cu comanda unei unități care a trecut prin „mașina de tocat carne” de la Bahmut

Însă Popov nu se va întoarce la Armata a 58-a pe care a condus-o în trecut.

Cotidianul rus Kommersant, citând o sursă din cadrul forțelor de securitate, a relatat că generalul „va fi trimis pe front în calitate de comandant al uneia dintre unitățile Storm Z”.

Katerina Stepanenko de la ISW susține că delegarea lui Popov la conducerea unei forțe Storm Z este „efectiv o condamnare la moarte, deoarece comandamentul militar rus folosește în principal detașamentele penale Storm Z în atacuri frontale sinucigașe”.

Kremlinul a recrutat adesea și continuă să recruteze condamnații penali pentru misiuni pe frontul din Ucraina în schimbul grațierii sau reducerii pedepselor. Vladimir Putin a promis recent că le va acorda membrilor Storm Z statutul de veterani.

CNN notează că, pe măsură ce armata rusă încearcă să consolideze numărul de ofițeri cu experiență pe front, Ministerul Apărării de la Moscova apelează tot mai mult la condamnații din penitenciare.

„Putin pare să fi instituit un nou sistem de răscumpărare, în care ofițerii căzuți în dizgrație au o șansă de a-i recâștiga favorurile, cu condiția să pledeze public vinovați de acuzațiile care li se aduc și apoi să se ofere voluntari pentru a lupta în Ucraina”, arată Katerina Stepanenko.

Generalul Popov este familiarizat cu unitățile ruse formate din foști deținuți. Acestea au fost aruncate în luptă în asediul orașului ucrainean Bahmut în 2023, suferind pierderi uriașe.

Pe când era la conducerea Armatei 58, Popov avea un batalion de pușcăriași cunoscut sub numele de „Storm Gladiator”.

„Storm Gladiator era format din sute de condamnați având experiență militară anterioară și care au fost instruiți de mercenarii Wagner și de forțele speciale cecene Ahmat”, explică reprezentanta ISW.

Storm Gladiator a fost decimat în „asaltul frontal de la tocătorul de carne”, expresie care desemnează pozițiile bine apărate ale ucrainenilor la Bahmut și în alte puncte de pe front.

Potrivit unor surse citate de CNN, membrii Storm Gladiator aveau o rată de supraviețuire de 40%.

În momentul în care se va întoarce pe câmpul de luptă, generalul Popov va avea, probabil, nevoie de toată priceperea sa militară atât pentru supraviețuirea foștilor condamnați din subordine, cât și a sa, personală, conchide CNN.

×
x close