Antena 3 CNN Externe Un influent politician belgian avertizează: Belgia s-ar putea destrăma

Un influent politician belgian avertizează: Belgia s-ar putea destrăma

Un influent politician belgian avertizează: Belgia s-ar putea destrăma
Sursa foto: Foto: vandaag.be
05 Sep 2010   •   16:14

Un influent politician belgian, Laurette Onkelinx, avertizează că lumea trebuie să se pregătească pentru "sfârşitul Belgiei", în contextul în care ţara, deţinătoare în prezent a preşedinţiei UE, este paralizată de disensiunile ireconciliabile între francofoni şi flamanzi, informează AFP.

"Să sperăm că nu se va ajunge la acest lucru, pentru că, în cazul unei sciziuni, populaţiile cele mai fragile vor plăti preţul cel mai mare", declară Onkelinx.

"Pe de altă parte, nu putem ignora că aceasta este dorinţa unei mari părţi a populaţiei flamande", adaugă Onkelinx, vicepremier şi ministru al Afacerilor Sociale şi Sănătăţii.

"De aceea, trebuie să ne pregătim de sfârşitul Belgiei. (...) Numeroase persoane îmi trimit mesaje în care spun că acest lucru este posibil. Politicienii trebuie să fie pregătiţi", avertizează Onkelinx, membră a Partidului Socialist francofon condus de Elio Di Rupo.

Di Rupo a pus capăt, vineri, negocierilor cu liderii separatişti flamanzi. Regele Albert al II-lea a anunţat sâmbătă desemnarea a doi mediatori, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului - un francofon şi un flamand - , pentru a încerca reluarea negocierilor şi depăşirea crizei politice.

Este vorba despre un socialist francofon, Andre Flahaut, şi un flamand membru al partidului separatist NV-A, Danny Pieters. Ei au fost "însărcinaţi cu o misiune de mediere pentru a relansa negocierile în vederea formării Guvernului", a anunţat Palatul regal într-un comunicat.

Alegerea nu este întâmplătoare, regele desemnând reprezentanţi ai principalelor două partide din cele două mari comunităţi lingvistice ale regatului.

Partidul socialist francofon a câştigat în iunie alegerile legislative anticipate în Valonia, în timp ce Noua Alianţă Flamandă (NV-A) a triumfat în regiunea vorbitoare de olandeză din nordul ţării.

Albert al II-lea a vrut să acţioneze rapid după eşecul de vineri al negocierilor guvernamentale, conduse de preşedintele partidului socialist francofon, Elio Di Rupo, după alegeri. Di Rupo a anunţat eşecul şi suveranul a acceptat retragerea sa sâmbătă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Belgia UE criza politica
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close