Antena 3 CNN Externe Un senator american cere anchetarea New York Times pentru încălcarea Legii spionajului, în cazul WikiLeaks

Un senator american cere anchetarea New York Times pentru încălcarea Legii spionajului, în cazul WikiLeaks

Un senator american cere anchetarea New York Times pentru încălcarea Legii spionajului, în cazul WikiLeaks
Sursa foto: Foto: thenew1776.com
08 Dec 2010   •   14:58

Pagubele produse de dezvăluirile WikiLeaks încep să se extindă, astfel că la Washington creşte presiunea privind luarea unor măsuri. Senatorul independent Joe Lieberman solicită Departamentului de Justiţie din SUA să investigheze dacă publicaţia New York Times a încălcat Legea privind spionajul, după ce a decis să publice telegrame diplomatice dezvăluite de WikiLeaks, relatează CBS în ediţia online.

"Sunt convins că WikiLeaks a încălcat Espionage Act (n.r. - Legea privind spionajul). New York Times a comis cel puţin un act de rea cetăţenie", a declarat Joe Lieberman. 

"Dacă a comis vreo infracţiune, eu cred că este necesară o investigaţie atentă din partea Departamentului de Justiţie. De ce urmăreşti infracţiuni (n.r. - în justiţie)? Pentru că, dacă nu o faci, alţii vor face acelaşi lucru curând. Iar mie mi-e teamă că asta se va întâmpla aici", a continuat senatorul.

Criticul Howard Kurtz subliniază, într-un material publicat pe site-ul The Daily Beast, că decizia WikiLeaks şi New York Times de a publica telegramele se deosebeşte cu greu de alte hotărâri nepedepsite ale presei de a publica materiale guvernamentale sensibile. Kurtz aminteşte, printre altele, de cazurile lui Bob Woodward, care a obţinut evaluarea secretă a lui Stanley McChrystal asupra războiului din Afganistan, şi cazul New York Times dezvăluind programul de supraveghere internă al fostului preşedinte George W. Bush, în 2004.

Politicienii şi oficialii guvernamentalei par să aibă reacţii diferite la acest argument, afirmând că Julian Assange, fondatorul WikiLeaks şi susţinătorii săi sunt mai degrabă anarhişti sau terorişti şi nu jurnalişti care îşi exercită drepturile.

Într-un material publicat de Wall Street Journal, senatorul democrat Diane Feinstein, din California, susţine că Assange nu poate invoca Primul Amendament întrucât nu este jurnalist.

"Este un agitator care intenţionează să afecteze Guvernul, cu ale cărui politici nu este de acord, indiferent cine este rănit", afirmă Feinstein.

Julian Assange a fost arestat marţi în baza unui mandat european emis pentru acuzaţii de viol în Suedia. Tribunalul Westminster a decis în aceeaşi zi ca fondatorul WikiLeaks să rămână după gratii până pe 14 decembrie.





×
Subiecte în articol: wikileaks New York Times
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close