Antena 3 CNN Externe Ungaria, condamnată la CEDO pentru demiterea preşedintelui Curţii Supreme

Ungaria, condamnată la CEDO pentru demiterea preşedintelui Curţii Supreme

Ungaria, condamnată la CEDO pentru demiterea preşedintelui Curţii Supreme
Sursa foto: Foto: Agerpres
23 Iun 2016   •   14:23

Ungaria a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru demiterea, în 2012, a preşedintelui Curţii Supreme, Andras Baka, estimând că acesta a fost sancţionat pentru criticile sale la adresa guvernului condus de premierul Viktor Orban, relatează France Presse.

Prin pensionarea înainte de limită, guvernul lui Viktor Orban a comis o 'ingerinţă în dreptul la libertatea de exprimare' în cazul acestui înalt magistrat, acum în vârstă de 65 de ani, care a criticat politica conservatorilor aflaţi la putere, afirmă CEDO într-o decizie definitivă, confirmând o primă decizie din 2014.

'Curtea consideră în special că Andras Baka nu a beneficiat de dreptul de acces la o instanţă', apreciind de asemenea că 'încetarea prematură a mandatului dlui Baka constituie o ingerinţă în dreptul său la libertatea de exprimare şi s-a datorat opiniilor şi a criticilor pe care le-a exprimat în mod public, ca profesionist, cu privire la aspecte de interes general'.

Reforma care a făcut posibilă pensionarea înainte de limită a dlui Baka este un text de lege 'a cărui compatibilitate cu cerinţele statului de drept este discutabilă', susţine instanţa de la Strasbourg.

Fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din 1991 până în 2008, Andras Baka a fost ales, în 2009, preşedinte al Curţii Supreme din Ungaria de parlamentul de la Budapesta.

Or, între februarie şi noiembrie 2011, el a criticat în mod public o serie de reforme lansate de Fidesz (partidul premierului Orban) ) de la venirea la putere în 2010, inclusiv cea privind scăderea vârstei legale de pensionare a judecătorilor, de la 70 la 62 de ani. Potrivit oponenţilor, această reformă însemna, de facto, o adevărată epurare a sistemului judiciar.

Baka a fost pensionat la 1 ianuarie 2012, cu trei ani şi jumătate înainte de termenul normal de expirare a mandatului său, datorită instituirii noii Kuria (instanţa supremă a aparatului judiciar ungar).

Deşi ar fi avut dreptul la preşedinţia Kuria, legea votată de parlament l-a împiedicat: era necesar să aibă cel puţin cinci ani de experienţă ca magistrat în Ungaria, anii petrecuţi în calitate de judecător al unei instanţe internaţionale nu se puneau la socoteală. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Vicenţiu Purcărea)

×
Subiecte în articol: Ungaria
Parteneri
Ciolacu: Trebuie făcute deduceri pentru impozitarea muncii
x close