Antena 3 CNN Externe Ungurii dau de pământ cu oficialii români. "Dacă maghiarii din Ardeal au nevoie de ajutor, NU contează dacă va fi CONFLICT între România şi Ungaria"

Ungurii dau de pământ cu oficialii români. "Dacă maghiarii din Ardeal au nevoie de ajutor, NU contează dacă va fi CONFLICT între România şi Ungaria"

Ungurii dau de pământ cu oficialii români. "Dacă maghiarii din Ardeal au nevoie de ajutor, NU contează dacă va fi CONFLICT între România şi Ungaria"
de O.P.    |    12 Aug 2013   •   05:40

Partidul extremist maghiar Jobbik atacă Ministerul Român de Externe şi spune că reacţiile oficialilor de la Bucureşti sunt o provocare menită să îi intimideze pe ungurii din România.

Reacţia vine după ce Ministerul Afacerilor Externe a cerut Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile extremiste pe tema autonomiei făcute de liderul partidului Mişcarea pentru Ungaria.



Ministerul de la Budapesta s-a dezis de afirmaţiile făcute de liderul Jobbik şi a dat asigurări că respectă parteneriatul ungaro-român.

Partidul Jobbik acuză ministerul de externe român de "provocare deliberată", menită să intimideze comunitatea etnicilor maghiari din România. Istvan Szavay, oficial de prim rang al Jobbik, a spus clar că partidul său a exprimat în mai multe rânduri, că acordă prioritate intereselor etnicilor maghiari în relaţiile cu ţările vecine. Acesta a reluat ameninţările liderului extremist Vona Gabor făcute la Joseni.

VONA GABOR: "Daca minoritatea maghiara din Ardeal are nevoie de ajutor, atunci nu conteaza daca va fi conflict sau nu intre guvernele din Romania si Ungaria".

Atacurile maghiarilor vin după ce ministerul de externe de la Bucureşti a cerut guvernului Ungariei să ia o poziţie faţă de declaraţiile liderilor maghiari făcute în Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal . MAE a luat poziţie, în mod public, pentru a doua oară în decurs de o lună, faţă de declaraţiile unor oficiali ungari.

"MAE dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României. (...)Ministerul Afacerilor Externe aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute la Joseni", se arată într-un comunicat.

Drept replică la solicitarea Ministerului român al Afacerilor Externe, Guvernul de la Budapesta s-a dezis de afirmaţiile liderului Jobbik.

Ministerul ungar de Externe: "Jobbik este un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului ungar şi nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia."

În plus, oficialii maghiari au dat, din nou, asigurări că respectă parteneriatul ungaro-român.

Ministerul ungar de Externe: "Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român."

Reprezentanţii PSD au cerut preşedinţiei României să ia poziţie în acest caz. Radu Moldovan susţine că mesajele extremiştilor maghiari trebuie respinse cu fermitate, şi atrage atenţia că Traian Băsescu tace, aşa cum a făcut de fiecare dată când Viktor Orban şi aliaţii săi au avut astfel de ieşiri extremiste.

Şi Partidul Conservator condamna declaratiile liderului maghiar. Deputatul Ovidiu Raeţchi susţine că extremistul Vona Gabor ar trebui declarat persona non-grata pentru incitare la conflict interetnic.



×
Subiecte în articol: jobbik unguri autonomie
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close