Antena 3 CNN Externe UPDATE: Opoziţia din Ucraina avertizează că ARMATA VA INTERVENI ÎN FORŢĂ

UPDATE: Opoziţia din Ucraina avertizează că ARMATA VA INTERVENI ÎN FORŢĂ

UPDATE: Opoziţia din Ucraina avertizează că ARMATA VA INTERVENI ÎN FORŢĂ
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
01 Feb 2014   •   11:40
UPDATE 11:40 - Opoziţia din Ucraina a avertizat ţările europene că o intervenţie a armatei împotriva manifestanţilor este "foarte probabilă", informează AFP.
"Este foarte probabil ca regimul de la Kiev să recurgă din nou la forţă, cu participarea armatei", a transmis Arseni Iaţeniuk, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, în cursul unei întrevederi cu oficiali europeni.
Armata ucraineană l-a îndemnat vineri pe preşedintele Viktor Ianukovici să adopte "măsuri de urgenţă" pentru "stabilizarea" situaţiei din ţară, în contextul protestelor masive ale opoziţiei proeuropene.

------------

Opozantul ucrainean Arseni Iaţeniuk a acuzat vineri armata ţării sale de încercare de a-i intimida pe protestatari, la sfârşitul unei întâlniri cu preşedintele german Joachim Gauck la Munchen, unde urmează să se întâlnească sâmbătă cu secretarul de Stat american John Kerry, relatează AFP, conform Mediafax.
Militarii "încearcă să ne intimideze, dar în zadar", a declarat Iaţeniuk, în cadrul Conferinţei pentru Securitate de la Munchen.
Armata ucraineană i-a cerut "comandantului suprem al forţelor armate", adică preşedintelui Viktor Ianukovici, să ia măsuri de urgenţă pentru "a stabiliza situaţia în ţară", subliniind că escaladarea mişcării de contestare ameninţă "integritatea teritorială" a Ucrainei.
"Partenerii no?tri germani au transmis cuvinte de încurajare pentru poporul ucrainean, care luptă pentru libertăţi şi drepturi", a adăugat Iaţeniuk, după ce s-a întâlnit cu Gauck şi ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.
Acest fost ministru, care a refuzat să conducă Guvernul aşa cum i-a propus Ianukovici, s-a întâlnit, de asemenea, cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.
Sâmbătă după-amiază, Kerry va avea ocazia de a se întâlni pentru prima dată cu principalele figuri ale opoziţiei ucrainene, inclusiv cu fostul boxer Vitali Kliciko. 
Opoziţia ucraineană s-a mobilizat în urma refuzului lui Ianukovici, la sfârşitul lui noiembrie, de a semna un acord cu UE, şi faptului că a preferat o apropiere de Moscova. Protestele s-a intensificat de aproximativ două săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost abrogate marţi.
 

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close