Antena 3 CNN Externe Urșii polari ar putea dispărea în următorii ani, din cauza încălzirii globale. Avertismentul îngrijorător lansat de cercetători

Urșii polari ar putea dispărea în următorii ani, din cauza încălzirii globale. Avertismentul îngrijorător lansat de cercetători

Aproape toţi urşii polari ar putea dispărea în urmatorii 80 de ani, din cauza încălzirii globale. Cercetatorii au ajuns la acest scenariu sumbru după ce au analizat cea mai mare ameninţare cu care se confruntă în prezent urşii polari: dispariția progresivă a habitatului lor.

Urșii polari ar putea dispărea în următorii ani, din cauza încălzirii globale. Avertismentul îngrijorător lansat de cercetători
Sursa foto: Pexels
de Claudia Simion    |    22 Iul 2020   •   10:35

Odată cu încălzirea globală, de două ori mai rapidă în Arctica, absenţa gheţii durează din ce în ce mai mult. Chiar daca încălzirea ar fi limitată la 2,4 grade Celsius, acest lucru nu ar garanta salvarea urşilor polari pe termen lung, susţin oamenii de știință.

"În cele din urmă, urșii au nevoie de hrană, dar pentru a avea mâncare au nevoie de gheață", a declarat pentru CNN Péter Molnár, profesor asistent la Universitatea Toronto Scarborough și unul dintre autorii studiului. „Dar pentru a avea gheață, trebuie să controlăm schimbările climatice”.

Încălzirea globală, o amenințare pentru animalele de la Polul Nord de mulți ani

Oamenii de știință spun de mai mulți ani că încălzirea globală pune în pericol existența mamiferelor care depind de stratul gros de gheață. Printre aceste animale se numără, pe lângă urșii polari, focile sau delfinii albi.

„Gheața de pe mare este ca solul pentru pădure. Fără acest strat de gheață vom avea un ecosistem, însă el nu va include urșii polari și multe alte specii. Dispariția urșilor polari ar putea fi prima consecință a acestui fapt”, spunea, în urmă cu câțiva ani, Andrew Derocher, un om de știință care a studiat urșii timp de 35 de ani.

×
Subiecte în articol: urși polari
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close