Antena 3 CNN Externe Viaţa lui Osama Bin Laden, cel mai căutat om de pe planetă

Viaţa lui Osama Bin Laden, cel mai căutat om de pe planetă

Viaţa lui Osama Bin Laden, cel mai căutat om de pe planetă
Sursa foto: Foto:ctv.ca
02 Mai 2011   •   10:44
Osama Bin Laden este cunoscut ca fiind cel mai căutat om de pe planetă. El era liderul grupării teroriste al-Qaeda, reţea care a stat în spatele atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. De 10 ani, Statele Unite ale Americii l-a vânat.

Osama Bin Laden s-a născut în anul 1957 în Arabia Saudită, ca al 17-lea fiu al unui milionar arab care avea mai mult de 50 de copii. Încă de mic, era considerat un fanatic

Majoritatea fraţilor săi au studiat în străinătate, dar Osama a decis să rămână în Arabia Saudită.

Viitorul lider Al Qaida şi-a găsit chemarea în anul 1979, când trupele sovietice au invadat Afganistanul. Alături de afgani a declanşat războiul sfânt împotriva comuniştilor, finanţat din banii familiei lui.

După ce sovieticii au fost alungaţi din Afganistan, Osama a pus bazele Al Qaida şi a început un jihad global, împotriva Statelor Unite, care, în mod ironic sponsorizase rezistenţa afgană în războiul împotriva URSS.

Când Irakul condus de Sadam Hussein a invadat Kuweitul în anul 1990, Bin Laden şi-a oferit ajutorul familiei regale kuweitiene, dar a fost refuzat. În schimb, mai marii Kuweitului au cerut sprijinul Statelor Unite.

Bin Laden a fost expulzat din Arabia Saudită şi s-a refugiat mai mulţi ani în Sudan, unde a pus bazele mai multor baze militare pentru pregătirea insurgenţilor Al Qaida, petru ca mai apoi să plece în Afganistan. Într-un interviu pentru CNN a ameninţat în mod direct Statele Unite să îşi scoată trupele din Arabia Saudită.

Au urmat ani întregi în care a cerut Statelor Unite să părăsească Irakul şi să întrerupă relaţia cu Israelul. Bin Laden a lansat atacuri sinucigaşe împotriva amabsadelor americane din Kenya şi Tanzania. În anul 2000 a ucis mai mulţi soldaţi pe o navă americană în Yemen.

Totul a culminat cu atentatele sinucigaşe de la World Trade Center, cel mai mare atac împotriva Statelor Unite de la Pearl Harbour.

 

×
Subiecte în articol: Osama Bin Laden Al Qaeda
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close