Antena 3 CNN Externe VIDEO. Talibanii au făcut public filmul cu predarea sergentului american

VIDEO. Talibanii au făcut public filmul cu predarea sergentului american

VIDEO. Talibanii au făcut public filmul cu predarea sergentului american
04 Iun 2014   •   13:30

Talibanii au făcut publice imaginile cu predarea sergentului american ţinut ostatic, în schimbul a cinci camarazi deţinuţi de la Guantanamo.
Potrivit datelor, schimbul de prizonieri a fost realizat în apropiere de frontiera Afganistanului cu Pakistan.

Videclipul, cu o durată de 17 minute, îl prezintă pe sergentul Bowe Bergdahl, tuns şi îmbrăcat în alb, aşezat pe bancheta din spate a unei camionete, în vreme ce militanţii talibani străjuiesc valea şi dealurile din împrejurime. Bergdahl clipeşte foarte des la contactul cu lumina zilei, iar militanţii par să îi conducă orice mişcare.

La scurt timp, un elicopter se apropie de locul de întâlnire, în timp ce altul continuă să survoleze perimetrul. Tot atunci, un militant taliban îl bate tovărăşeşte pe umăr pe ostaticul american şi îi spune în engleză: "Să nu mai vii niciodată în Afganistan!"

Unul dintre cele două aparate de zbor aterizează şi doi talibani îl escortează pe Bergdahl până la salvatorii lui. Aceştia dau protocolar mână cu toate că este uşor de intuit tensiunea situaţiei.

Înainte să fie îmbarcat la bordul elicopterului, Bergdahl este percheziţionat scurt, iar apoi aparatul decolează.

Sergentul Bowe Bergdahl a fost singurul militar american ţinut prizonier în Afganistan. El a fost eliberat la data de 31 mai, în schimbul a cinci talibani, deţinuţi la baza americană din Guantanamo Bay.
Bergdahl, originar din Hailey, Idaho, a fost capturat în urmă cu cinci de către gruparea talibană, la data de 30 iunie 2009. Circumstanţele capturării rămân încă necunoscute, existând ipoteze care susţin că americanul ar fi încercat de fapt să dezerteze şi ulterior a fost prins de rebeli.

Chiar şi unii dintre camarazii lui îl critică şi îl fac răspunzător pentru moartea soldaţilor care au încercat să-l găsească după momentul dispariţiei.

 

×
Subiecte în articol: talibani pakistan
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close