Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin avertizează Europa: Există riscuri majore privind tranzitul gazelor ruse prin Ucraina

Vladimir Putin avertizează Europa: Există riscuri majore privind tranzitul gazelor ruse prin Ucraina

Vladimir Putin avertizează Europa: Există riscuri majore privind tranzitul gazelor ruse prin Ucraina
Sursa foto: Foto:theguardian.com
16 Oct 2014   •   18:16

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, avertizează ţările europene că există "riscuri majore" privind alimentarea cu gaze în această iarnă în lipsa unui acord între Moscova şi Kiev, informează AFP.
   
"Nu există niciun risc cauzat de oficialii ruşi în cooperarea cu Europa, dar există riscuri privind tranzitul gazelor" prin Ucraina, a declarat Putin într-o conferinţă de presă organizată la Belgrad.
   
"Dacă vom observa că partenerii noştri ucraineni vor începe să preia ilegal gaze din conductele noastre destinate tranzitului, atunci vom diminua livrările pe măsura gazului sustras", avertizează Putin.

Rusia a sistat, din iunie, livrările de gaze către Ucraina, în contextul în care Kievul refuză să achite gazul la tarifele impuse de Gazprom, Kievul acumulând restanţe de 5,3 miliarde de dolari.
   
O reuniune între reprezentanţii Rusiei, Ucrainei şi Uniunii Europene pe tema gazelor este programată pe 21 octombrie la Bruxelles.
   
Pentru a permite alimentarea cu gaze a Europei ocolind Ucraina, compania rusă Gazprom a demarat proiectul South Stream, care va tranzita Serbia. "South Stream nu poate fi realizat cu susţinerea unei singure părţi. Este ca în iubire: nu poţi fi fericit decât dacă sunt două persoane care participă la acest proces incredibil", a subliniat Putin.

Bulgaria a blocat lucrările la proiectul South Stream după ce Comisia Europeană a denunţat nerespectarea standardelor europene privind licitaţiile publice. Lucrările pe teritoriul Serbiei continuă.
   
Comisia Europeană a admis că există riscul unor întreruperi de scurtă durată a gazelor în această iarnă, precizând că problemele pot fi depăşite dacă statele membre UE cooperează mai strâns în domeniul energetic.
 

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close