Antena 3 CNN Externe Analiză Washington Post: Care sunt consecințele dacă Vladimir Putin cucerește Ucraina

Analiză Washington Post: Care sunt consecințele dacă Vladimir Putin cucerește Ucraina

Să presupunem pentru o clipă că Vladimir Putin reușește să câștige controlul deplin asupra Ucrainei, așa cum își arată intenția de a face. Care sunt consecințele strategice și geopolitice?

Analiză Washington Post: Care sunt consecințele dacă Vladimir Putin cucerește Ucraina
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    23 Feb 2022   •   01:00

O analiză a cotidianului Washington Post vorbește despre cum se vor schimba granițele Europei, și care vor fi consecințele pentru NATO și pentru prezenta hartă a lumii.

Prima consecință va fi o nouă linie frontală a conflictului în Europa Centrală. Până acum, forțele ruse puteau disloca trupe doar până la granița de est a Ucrainei, la câteva sute de mile de Polonia și alte țări NATO până la vestul Ucrainei.

Când rușii își vor încheia operațiunile, ei vor putea staționa forțe — terestre, aeriene și de rachete — în baze din vestul Ucrainei, precum și în Belarus, care a devenit efectiv o satrapie rusă.

Forțele ruse vor fi astfel dispuse de-a lungul întregii granițe de est a Poloniei, de 1.000 de km, precum și de-a lungul granițelor de est ale Slovaciei și Ungariei și de-a lungul graniței de nord a României.

(De asemenea, Moldova va fi adusă sub controlul Rusiei, atunci când trupele ruse vor reuși să formeze un pod terestru de la Crimeea la provincia separatistă a Moldovei, Transnistria.)

Rusia fără Ucraina este, așa cum a spus odată fostul secretar de stat Dean Acheson despre Uniunea Sovietică,  „Volta Superioară cu rachete”. Rusia cu Ucraina este un animal strategic diferit.

Amenințarea imediată va fi pentru statele baltice. Rusia se învecinează deja direct cu Estonia și Letonia și atinge Lituania prin Belarus și prin avanpostul său din Kaliningrad.

Chiar înainte de invazie, unii s-au întrebat dacă NATO și-ar putea apăra efectiv membrii baltici de un atac rus. Odată ce Rusia și-a încheiat cucerirea Ucrainei, această întrebare va căpăta o nouă semnificație.

Un punct de începere probabil va fi Kaliningrad. Cartierul general al Flotei Baltice Ruse, acest oraș și teritoriul înconjurător au fost separate de restul Rusiei când Uniunea Sovietică s-a destrămat.

De atunci, rușii au putut accesa Kaliningrad doar prin Polonia și Lituania. E de așteptat o cerere rusă pentru un coridor direct care să pună fâșii de țări sub controlul Rusiei. 

Dar chiar și asta ar fi doar o parte din ceea ce va fi cu siguranță o nouă strategie rusă de a deconecta țările baltice de NATO, demonstrând că alianța nu mai poate spera să protejeze aceste țări.

Într-adevăr, cu Polonia, Ungaria și alți cinci membri NATO împărțind granița cu o nouă Rusie extinsă, capacitatea Statelor Unite și a NATO de a apăra flancul estic al alianței va fi serios diminuată.

Noua situație ar putea forța o ajustare semnificativă a sensului și scopului alianței. Putin a fost clar cu privire la obiectivele sale: vrea să restabilească sfera tradițională de influență a Rusiei în Europa Centrală și de Est.

Unii sunt dispuși să cedeze la fel de mult, dar merită să ne amintim că atunci când imperiul rus era la apogeu, Polonia nu exista ca țară; balticii erau exploatați; iar sud-estul Europei a fost disputat de Austria și Germania.

În timpul perioadei sovietice, națiunile din Pactul de la Varșovia, în ciuda rebeliunii ocazionale, au fost efectiv conduse de la Moscova.

Astăzi, Putin caută cel puțin un NATO pe două niveluri, în care nicio forță aliată să nu fie desfășurată pe teritoriul fostului Pact de la Varșovia. Negocierile inevitabile asupra acestui și altor elemente ale unei noi „arhitecturi” de securitate europeană vor fi conduse cu forțele ruse dispuse de-a lungul granițelor de est ale NATO și, prin urmare, pe fondul incertitudinii reale cu privire la capacitatea NATO de a rezista cererilor lui Putin.

Ce rol joacă China

Acest lucru are loc, în plus, în timp ce China amenință că va schimba echilibrul strategic din Asia de Est, poate cu un atac de vreun fel împotriva Taiwanului.

Din punct de vedere strategic, Taiwan poate fi fie un obstacol major în calea hegemoniei regionale chineze, așa cum este acum; sau poate fi primul pas mare către dominația militară chineză în Asia de Est și Pacificul de Vest, așa cum ar fi după o preluare, pașnică.

Dacă Beijingul ar putea să-i forțeze pe taiwanezi să accepte suveranitatea chineză, restul Asiei ar intra în panică și ar căuta ajutor la Statele Unite.

Aceste provocări strategice simultane în două teatre îndepărtate amintesc de anii 1930, când Germania și Japonia căutau să răstoarne ordinea existentă în regiunile lor respective. Nu au fost niciodată adevărați aliați, nu au avut încredere unul în altul și nu și-au coordonat direct strategiile.

Cu toate acestea, fiecare a beneficiat de acțiunile celuilalt. Progresele Germaniei în Europa i-au încurajat pe japonezi să-și asume riscuri mai mari în Asia de Est; Avansurile Japoniei i-au dat lui Adolf Hitler încredere că o SUA distrasă nu ar risca un conflict pe două fronturi.

Astăzi, pentru Xi Jinping ar trebui să fie evident că Statele Unite au mâna plină în Europa. Oricare ar fi calculul său înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, el poate concluziona doar că șansele sale de a reuși ceva, fie în Taiwan, fie în Marea Chinei de Sud, au crescut.

În timp ce unii susțin că politicile SUA au adus Moscova și Beijingul împreună, într-adevăr dorința lor comună de a perturba ordinea internațională este cea care creează un interes comun.

Cu mult timp în urmă, strategia de apărare americană se baza pe posibilitatea unui astfel de conflict pe două fronturi. Dar de la începutul anilor 1990, Statele Unite au demontat treptat această forță.

Doctrina celor două războaie a fost redusă și apoi abandonată oficial în ghidul de politică de apărare din 2012. Rămâne de văzut dacă această tendință va fi inversată și cheltuielile pentru apărare vor crește acum, când Statele Unite se confruntă cu adevărat cu o criză în două scene.

Dar este timpul să începem să ne imaginăm o lume în care Rusia controlează efectiv o mare parte din Europa de Est, iar China controlează o mare parte din Asia de Est și Pacificul de Vest. Americanii și aliații lor democratici din Europa și Asia vor trebui să decidă, din nou, dacă această lume este tolerabilă.

Ce se va întâmpla cu Ucraina

Un ultim cuvânt despre Ucraina: probabil că va înceta să mai existe ca entitate independentă. Putin și alți ruși au insistat mult timp că nu este deloc o națiune; face parte din Rusia.

Lăsând deoparte istoria și sentimentele, ar fi o strategie proastă pentru Putin să permită Ucrainei să continue să existe ca națiune după toate necazurile și cheltuielile unei invazii. Aceasta este o rețetă pentru un conflict nesfârșit.

După ce Rusia instalează un guvern, așteptați-vă ca noii conducători ai Ucrainei, conduși de Moscova, să caute eventuala încorporare legală a Ucrainei în Rusia, un proces deja în desfășurare în Belarus.

Unii analiști își imaginează astăzi o insurgență ucraineană răsărind împotriva dominației ruse. Poate. Dar nu se poate aștepta ca poporul ucrainean să ducă un război cu spectru complet cu obiecte casnice.

Pentru a avea vreo speranță împotriva forțelor de ocupație ruse, o insurgență va trebui să fie furnizată și sprijinită din țările vecine. Va juca Polonia acest rol, cu forțele ruse direct peste graniță?

Oare Balticele? Sau Ungaria? Și dacă o fac, nu se vor simți rușii îndreptățiți să atace rutele de aprovizionare ale insurgenților, chiar dacă se întâmplă să se afle pe teritoriul membrilor NATO vecini? Este o iluzie sa ne imaginam ca acest conflict se opreste cu Ucraina.

Harta Europei a suferit multe schimbări de-a lungul secolelor. Forma sa actuală reflectă expansiunea puterii SUA și prăbușirea puterii ruse din anii 1980 până în prezent; următorul va reflecta probabil renașterea puterii militare ruse și retragerea influenței SUA.

Dacă este combinată cu câștigurile chineze în Asia de Est și Pacificul de Vest, aceasta va anunța sfârșitul ordinii actuale și începutul unei ere a dezordinei și conflictelor globale, pe măsură ce fiecare regiune a lumii se adaptează tremurând la o nouă configurație de putere. 
 

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close