Antena 3 CNN Externe Lui Putin i se pregătește ceva. De unde vine cea mai mare amenințare pentru liderul de la Kremlin

Lui Putin i se pregătește ceva. De unde vine cea mai mare amenințare pentru liderul de la Kremlin

Presa britanică relatează că riscurile unei lovituri de stat la Kremlin au crescut după de ce Vladimir Putin a epurat circa 150 de ofițeri din principalul serviciu de spionaj rus, FSB, pe fondul eșecurilor în campania militară din Ucraina.

Lui Putin i se pregătește ceva. De unde vine cea mai mare amenințare pentru liderul de la Kremlin
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Mai 2022   •   09:27

Publicația The Mirror susține că un grup format de foști ofițeri FSB complotează cu foști membri ai altor servicii de informații rusești pentru a încerca să-l înlăture pe Putin de la putere.

Sursa citată menționează că mulți dintre foștii și actualii ofițeri ruși de informații văd invazia din Ucraina drept o greșeală de natură să aducă un dezastru economic în Rusia.

The Mirror îl citează pe expertul rus în securitate, Andrei Soldatov:  "Președintele Rusiei se așteaptă de câteva săptămâni la o lovitură de stat, deoarece s-a confruntat cu critici acerbe pentru 'operațiunea sa specială din Ucraina și a epurat aproximativ 150 de spioni din cauza eșecurilor constante".

Dintre cei îndepărtați, unii au fost arestați.

Principalii vizați de "curățenia" ordonată de Putin ar fi membrii "Serviciului al cincilea", o divizie care a fost înființată în 1998, când actualul președinte rus era director al FSB.

Serviciul al cincilea avea sarcina de a efectua operațiuni în țările din fosta Uniune Sovietică.

Analist rus: "Putin, om din rândul serviciilor, a dat vina pe servicii. N-a mers prea bine"

Epurările din FSB au fost relatate prima dată de Christo Grozev, directorul executiv al grupului investigativ Bellingcat.

Analistul rus Alexei Muraiev, crede, și el, în scenariul unei lovituri de stat.

Muraiev a declarat pentru SkyNews Australia că Putin a dat vina pe serviciile de informații ruse atunci când armata Moscovei a început să înregistreze pierderi grele în Ucraina.

"N-a ieșit prea bine, pentru că Putin însuși provine din rândul serviciilor de informații", a punctat el.

Presa de la Londra a speculat că liderul de la Kremlin ar urma să  "dispară" pentru o perioadă de timp, pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale.

S-a scris inclusiv că Vladimir Putin ar suferi de cancer iar aparițiile recente ale președintelui rus, în care acesta pare umflat și suferind, au accentuat speculațiile.

The Mirror notează că autoritățile ruse nu comentează asupra sănătății președintelui Federației Ruse.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin lovitura de stat FSB
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close