Antena 3 CNN Externe Oficiali occidentali: "Putin încă poate să câștige războiul din Ucraina" | Cum arată superioritatea numerică a rușilor

Oficiali occidentali: "Putin încă poate să câștige războiul din Ucraina" | Cum arată superioritatea numerică a rușilor

Există semne că Rusia încearcă să rezolve unele probleme care au transformat în dezastru primele săptămâni ale invaziei sale în Ucraina.

Oficiali occidentali: "Putin încă poate să câștige războiul din Ucraina" | Cum arată superioritatea numerică a rușilor
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    21 Apr 2022   •   23:02

Corespondentul BBC Paul Adams, care citează oficiali occidentali, notează că militarii ruși încearcă să avanseze de-a lungul unui set mai restrâns de direcții, semn că și-au îmbunătățit comanda și controlul.

Însă armata Moscovei încă se deplasează în convoaie lungi pe drumuri cu o singură bandă pe sens, ceea ce o face în continuare vulnerabilă la atacuri, în contextul în care ucrainenii continuă să lupte "foarte inteligent și eficient".

De asemenea, unele dintre liniile de comunicație rusești sunt încă relativ lungi, în special la sud de Harkov, și expuse atacurilor dinspre vest.

BBC: Oficialii occidentali estimează că Putin încă poate să câștige războiul

Oficialii citați de corespondentul BBC spun că Vladimir Putin este încă în poziția de a câștiga, fiind posibile mai multe rezultate, însă niciunul dintre acestea nu este de așteptat să se materializeze rapid.

La rândul său, Occidentul se pregătește să mențină sprijinul militar pentru Ucraina pe parcursul unei perioade prelungite, care poate acoperi o mare parte din restul anului curent, adaugă sursa citată.

În cazul în care actuala campanie din Donbas are succes, acest lucru i-ar putea determina pe ruși să își îndrepte, din nou, atenția asupra unora dintre obiectivele lor de dinainte de război, cum ar fi Kievul și Odesa.

Analiză BBC: Superioritatea numerică a rușilor în fața ucrainenilor ar fi 3 la 1

Oficialii spun că forțele ruse se bucură de un avantaj de aproximativ trei la unu, comparativ cu efectivele armatei ucrainene.

Moscova încă păstrează între 5.000 și 10.000 de militari în zona din jurul orașului Mariupol, pe care armata rusă a anunțat că l-a "eliberat".

Însă blocarea acestor soldați la Mariupol înseamnă că pe partea de sud a operațiunii din Donbas Moscova a deplasat trupe puțin sau deloc.

Dacă Vladimir Putin dorește în continuare să izoleze Mariupol - după ce a ordonat o blocadă "prin care să nu treacă nici musca" la Azovstal -  această sarcină va continua să limiteze capacitatea forțelor de aici de a participa la operațiunile din Donbas.

Oficialii citați de corespondentul BBC mai arată că Rusia pare să fi scăzut intensitatea tirurilor cu rachete Iskander, ceea ce sugerează că Moscova este îngrijorată de ritmul de utilizare a acestor arme și de propria sa capacitate de a le înlocui.

Foto: rachetă Iskander folosită de armata rusă în Ucraina. Aceste rachete au o rază de acțiune ce variază între 50 și 500 de kilometri, în cazul modelului Iskander-M

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Donbas Ucraina razboi
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close