Antena 3 CNN Externe Ambițiile lui Vladimir Putin includ Moldova | Acesta consideră că tot fostul teritoriu URSS este Rusia

Ambițiile lui Vladimir Putin includ Moldova | Acesta consideră că tot fostul teritoriu URSS este Rusia

La summitul de vineri, președintele Vladimir Putin a spus că tot teritoriul statelor ce făceau parte cândva din componența URSS este, de fapt, teritoriu al Rusiei.

Ambițiile lui Vladimir Putin includ Moldova | Acesta consideră că tot fostul teritoriu URSS este Rusia
Sursa foto: Twitter/LaPrensaDeCoah
de Alexandra Ionescu    |    18 Iun 2022   •   08:26

URSS includea actualele teritorii ale Rusiei, Ucraina, Belarus, Uzbekistan, Kazahstan, Georgia, Azerbaidjan, Lituania, Moldova, Letonia, Kârgâzstan, Tadjikistan, Armenia, Turkmenistan și Estonia.

”Ce este Uniunea Sovietică? Aceasta este Rusia istorică. S-a întâmplat, a încetat să mai existe. Și vreau să subliniez acest lucru, am respectat întotdeauna procesele de suveranizare care au avut loc în spațiul post-sovietic în istoria recentă. "

Nu este prima dată când liderul de la Kremlin își dezvăluie idealurile imperialiste.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin și-a comparat invazia în Ucraina cu campaniile de cucerire duse de țarul Petru cel Mare, care a purtat războaie teritoriale în estul și centrul Europei la începutul secolului al XVIII-lea. 

"Se pare că ne-a revenit și nouă misiunea să recuperăm (ce aparține Rusiei) și să întărim țara. Dacă pornim de la faptul că aceste valori de bază stau la baza existenței noastre, cu siguranță vom reuși să rezolvăm provocările cu care ne confruntăm", a afirmat atunci liderul de la Kremlin.

La summit, Putin a spus că Rusia are relații ”fraterne” cu Kazahstanul, iar Federația Rusă este interesată să întărească astfel de relații. „Cine s-ar gândi să strice relațiile cu Kazahstanul?”, a întrebat el.

El a mai precizat că nu ar exista nicio agresiune rusă în Ucraina și ocuparea Crimeei dacă relațiile ar fi „bune” și un „parteneriat”.  

"Același lucru s-ar întâmpla cu Ucraina, absolut. Dacă am fi avut relații bune de aliați, doar de parteneriat, cel puțin, nimănui nu i-ar fi trecut prin minte...

Și nu ar fi nicio problemă, de altfel, în Crimeea. Pentru că dacă s-ar respecta drepturile oamenilor care locuiesc acolo, populația de limbă rusă, limba și cultura rusă ar fi respectate, ei bine, nimeni nu s-ar fi gândit la asta”.

Putin a mai spus că Ucraina „a venit” în Imperiul Rus cu doar trei regiuni.

„Ucraina a venit în Imperiul Rus cu trei teritorii de fapt – Kiev și regiunea Kiev, Jitomir, Cernihiv, atâta tot”, a spus el, potrivit Pravda.

”Lupta este întotdeauna o tragedie, dar operațiunea rusă din Ucraina a devenit „inevitabil forțată”: „Am fost pur și simplu târâți pe această linie”.

 

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin summit URSS
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close