Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin adoptă un ton reținut la moartea lui Mihail Gorbaciov dar liderii din jurul lui rup tăcerea

Vladimir Putin adoptă un ton reținut la moartea lui Mihail Gorbaciov dar liderii din jurul lui rup tăcerea

Kremlinul l-a descris miercuri pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov drept un om de stat care a schimbat istoria lumii, dar a adăugat că "romantismul" său cu privire la posibilitatea unei apropieri de Occident nu s-a justificat.

Vladimir Putin adoptă un ton reținut la moartea lui Mihail Gorbaciov dar liderii din jurul lui rup tăcerea
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Aug 2022   •   15:29

Gorbaciov a murit în noaptea de marți spre miercuri la Moscova, la vârsta de 91 de ani.

"Gorbaciov a fost un om politic şi de stat care a avut un impact uriaș asupra cursului istoriei mondiale. Ne-a condus ţara într-o perioadă de schimbări complexe și dramatice și de provocări uriașe economice, sociale și de politică externă", a menționat președintele rus Vladimir Putin în telegrama sa de condoleanțe.

Putin, care activa în serviciul secret KGB pe când Gorbaciov se afla la putere, a comentat că fostul lider "a înțeles pe deplin" că sistemul sovietic avea nevoie să fie reformat şi că s-a străduit "să vină cu soluții la probleme urgente".

Actualul președinte rus și-a făcut în repetate ocazii cunoscută opinia că "destrămarea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului 20".

Destrămarea URSS este, cel mai adesea, primul lucru invocat atunci când este adusă în discuție moștenirea politică a lui Mihail Gorbaciov.

Cu ocazia decesului ultimului lider sovietic, Putin a ales să fie mai reținut în exprimări și a evidențiat mai ales "uriașă activitate umanitară, de binefacere şi de reprezentare pe care a desfășurat-o Mihail Sergheevici Gorbaciov în acești ultimi ani".

Șeful spionilor ruși și purtătorul de cuvânt al lui Putin denunță "romantismul" lu Gorbaciov

Alți lideri ruși din cercul lui Putin n-au rămas la fel de reținuți.

Serghei Narîşkin, șeful agenției de informații externe a Rusiei, a transmis, la rândul său, condoleanțe, dar a declarat că țara încă se confruntă cu consecințele generate de "perestroika lui Gorbaciov".

"Lui Gorbaciov i-a revenit misiunea de a conduce țara într-o perioadă foarte dificilă, de a se confrunta cu multe provocări externe și interne, pentru care nu a fost găsit un răspuns adecvat", a transmis Narîşkin.

Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a exprimat o opinie critică, declarând că speranțele lui Gorbaciov pentru "o relație de iubire" cu Occidentul erau nejustificate și că a fost nevoie (ca aceste speranțe) să fie corectate în timpul mandatului lui Putin.

"El își dorea sincer să creadă că Războiul Rece se va încheia și că va vesti o perioadă de iubire eternă între noua Uniune Sovietică şi lume, Occidentul. (...) Romantismul său nu se justifica. Nu a existat o perioadă romantică, luna de miere nu a funcționat și setea de sânge a oponenților noștri și-a făcut apariția. Este bine că ne-am dat seama de asta la timp", a susţinut Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că deocamdată nu s-a decis dacă pentru Gorbaciov vor fi organizate funeralii de stat.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close