Antena 3 CNN Externe Volodimir Zelenski, actorul președinte al Ucrainei, se pregătește pentru cel mai mare rol al său de până acum

Volodimir Zelenski, actorul președinte al Ucrainei, se pregătește pentru cel mai mare rol al său de până acum

Înainte de președinția ucraineană, Volodimir Zelenski a fost actor într-o populară emisiune TV. Acum, el joacă în cel mai mare rol dramatic al vieții sale, deoarece trebuie să se ocupe de ceea ce poate fi cel mai grav conflict geopolitic de la sfârșitul Războiului Rece.

Volodimir Zelenski, actorul președinte al Ucrainei, se pregătește pentru cel mai mare rol al său de până acum
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    15 Feb 2022   •   09:43

Nimeni nu știe sigur dacă cei peste 130.000 de soldați pe care președintele rus Vladimir Putin i-a adunat lângă granițele Ucrainei înseamnă că Moscova – de ani de zile frustrată de expansiunea NATO spre est și de dorința Kievului de a se alătura alianței militare și de a se alinia mai strâns cu democrațiile din Uniunea Europeană – va invada Ucraina.

Kremlinul a respins drept „isterie” afirmația Casei Albe conform căreia Rusia și-ar putea invada ”în orice clipă” vecinul și fostulul partener din Uniunea Sovietică acum dispărută.

Zelenski a respins retorica venită de la aliații occidentali că o invazie este iminentă. Dar luni, el a transmis cel mai serios mesaj de până acum ucrainenilor că ar fi mai bine să se pregătească pentru un atac rusesc.

”Ni se spune că pe 16 februarie vom fi atacați. Să facem din acea zi, o zi a unirii. Am semnat un astfel de decret deja. O să întâmpinăm această zi cu steaguri naționale, panglici galben-albastru și, astfel, vom arăta lumii unitatea noastră. Vrem un viitor European! Vrem libertate și suntem pregătiți să ne luptăm pentru ea!”

”Ne privesc din ceruri 14 000 de eroi și eroine, care ne-au apărat țara, dar și oameni de rând, care au fost uciși în acest război! Noi nu o să le trădam memoria”.

Unii observatori au crezut că Zelenski ar fi fost sarcastic sau ironic, având în vedere îndemnurile sale din trecut către populație, de a nu intra în panică. 

Dar un consilier al lui Zelenski a spus că nu a fost nici urmă de ironie.

„Tratăm subiectul destul de serios”, a spus asistentul. „Președintele s-a referit mai degrabă la așa-numitele „scurgeri” sau zvonuri răspândite în mass-media și rețelele sociale despre cea mai probabilă dată a agresiunii ruse.”

Înainte de președinție, Zelenski era cel mai bine cunoscut în Ucraina pentru rolul său de profesor de istorie în serialul TV „Servitorul poporului” și pentru aparițiile în filme ucrainene precum „Dragoste în orașul mare” din 2009 și „Rzhevsky versus Napoleon” din 2012. Totuși, dacă spectacolul și actoria de comedie au fost chemarea lui inițială, a face apel la cetățenii Ucrainei să rămână calmi în fața agresiunii ruse a fost stilul său în ultima vreme.

Zelenski i-a cerut în repetate rânduri președintelui Joe Biden să-și atenueze predicțiile cu privire la semnificația prezenței tot mai mari a trupelor rusești, a echipamentelor militare și a proviziilor la granițele Ucrainei, spunând că el, nu aliații bine intenționați ai Ucrainei, trebuie să „analizeze toate informațiile” cu privire la ameninţările de la graniţele Ucrainei.

"Adevărul este că avem informații diferite. Și acum cel mai bun prieten al inamicilor noștri este panica în țara noastră. Și toate aceste informații ajută doar să creăm panică", a spus Zelenski în weekend, după ce a urmărit exercițiile militare din apropiere.

Departamentul de Stat al SUA le-a sfătuit pe toți americanii să părăsească imediat Ucraina. Alte aproximativ o duzină de țări și-au îndemnat cetățenii să facă același lucru.

Avocat, actor, politician

Avocat calificat, Zelenski și-a schimbat cariera de actor pentru politică în urma evenimentelor tumultoase care au definit peisajul politic și de securitate al Ucrainei din 2014. Acela a fost anul în care președintele pro-rus corupt al țării, Viktor Ianukovici, a fost demis de la putere după luni de protestele și Rusia a anexat Crimeea, în timp ce i-a susținut militar pe separatiștii care au preluat controlul asupra unor mari părți din teritoriul de est al Ucrainei.

În 2019, Zelenski l-a înfruntat pe succesorul lui Ianukovici pro-Occident, Petro Poroșenko, într-un vot pe care artistul l-a câștigat.

A devenit al șaselea președinte al Ucrainei – primul său președinte evreu.  Zelenski a fost ales să facă trei lucruri. În primul rând, să pună capăt culturii endemice a corupției din Ucraina, cu un accent special pe reducerea influenței oligarhilor superbogați din Ucraina. (Poroșenko, de exemplu, era cunoscut drept „oligarhul de ciocolată” al Ucrainei) În al doilea rând, stimularea economiei în dificultate a Ucrainei. Și, în sfârșit, pentru a găsi o modalitate de a soluționa disputa cu rebelii susținuți de Rusia din est, unde se estimează că 14.000 de oameni au murit de ambele părți din 2014.

Războiul din est durează de opt ani și pare fi pe cale să se înrăutățească și mai mult.

Pandemia de coronavirus a ascuns evaluările semnificative ale afirmațiilor recente ale lui Zelenski, potrivit cărora „economia noastră se stabilizează”, Ucraina înregistrând excedente bugetare, o monedă consolidată și rezerve record de aur și valută.

Ca parte a așa-numitei anchete Pandora Papers lansată în octombrie, a fost dezvăluit că în perioada alegerii sale în 2019, Zelenski și partenerii săi de afaceri dintr-o companie de producție de televiziune de comedie dețineau o rețea de companii offshore legate de afacerile lor cu sediul în Insulele Virgine Britanice, Cipru și Belize. Aceste companii au fost folosite pentru a cumpăra proprietăți scumpe în Londra. Zelenski neagă că el sau asociații săi au fost implicați în spălare de bani.

Cu toate acestea, alegerile lui Zelensk sunt încă întunecate de zvonurile cum că a primit contribuții majore din partea lui Ihor Kolomoisky, un oligarh ucrainean, pentru campania sa. Kolomoiski a fost proprietarul majoritar al postului de televiziune care a difuzat „Servantul poporului”, emisiunea în care Zelenski a jucat rolul unui umil profesor de istorie.

Ce cred ucrainenii despre Zelenski

În octombrie, popularitatea sa a scăzut la un nou minim: 25%. Mai presant, aproximativ 60% dintre ucrainenii intervievați într-un sondaj în ultimele zile au spus că nu ar avea încredere în el dacă Ucraina ar fi atacată de Rusia, potrivit Rating Sociological Group.

Și pe scena mondială, Zelenski încă își revine, într-o anumită măsură, din poziția incomodă în care a fost plasat atunci când a trebuit să-i facă fericiți pe doi președinți americani – președintele de atunci Donald Trump și viitorul președinte Joe Biden. El a deviat cu delicatețe scandalul „quid pro quo”  în care Trump a fost acuzat că a făcut presiuni ilegale asupra lui Zelenski să dezgroape informații dăunătoare despre rivalul său politic, Biden.

Olga Rudenko, redactorul ziarului în limba engleză Kyiv Independent, a declarat lcă Zelenski a fost un comunicator „inconsecvent” despre criza care a cuprins Ucraina.

„Zelenski spune că totul va fi în regulă,  apoi Biden spune că vom fi invadați. ... Ucrainenii nu știu pe cine să creadă. ... Pentru că Zelenski provine din show business, ne așteptăm să știe ce să spună și cum să spună", a conchis ea.

Însă Sergii Leshcenko, un fost deputat care a lucrat sub Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a spus că crede că Zelenski atinge echilibrul corect și nu acordă prea multă „pondere” teoriilor americane care nu s-au reflectat pe teren.

„Am încercat să fac o rezervare la cină de Ziua Îndrăgostiților cu soția mea”, a declarat Leshchenko pentru USA TODAY prin telefon de la Kiev. "Totul era rezervat. Nimeni nu intră în panică."

×
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close