Antena 3 CNN Externe Washington promite să reducă cererea americanilor pentru droguri

Washington promite să reducă cererea americanilor pentru droguri

Washington promite să reducă cererea americanilor pentru droguri
Sursa foto: droguri
24 Mar 2010   •   19:23


Oficialii americani au promis sprijin pentru războiul contra drogurilor din Mexic, recunoscând în acelaşi timp că apetitul SUA pentru narcotice este în centrul acestei probleme.

Secretarul american de stat Hillary Rodham Clinton, care a condus o delegaţie americană în Mexic, a declarat că aici cartelurile drogurilor care sunt responsabile de creşerea violenţei la zona de graniţă se luptă nu numai cu armata mexicană, ci şi cu SUA.
"Nu există îndoială că se luptă cu ambele guverne. În mod tragic, acest fapt a fost subliniat pe 13 martie" cu uciderea a doi americani şi a unui mexican care aveau legături cu consulatul SUA din Ciudad Juarez .
Clinton a promis să intensifice efortul american împreună cu Mexic şi în SUA pentru a reduce cererea pentru droguri şi fluxul de arme către Mexic.
Oficialii americani văd ca fiind o problemă strategică creşterea violenţei şi sistemle judiciare şi de poliţie instabile. Oficialii mexicani pun instabilitatea pe seama cererii neîncetate din SUA pentru droguri.

SUA a trimis elicoptere, camioane cu raze X şi câini antrenaţi pentru a ajuta Mexicul în lupta cu drogurile, dar liderii mexicani au subliniant că pentru a ajuta cu adevărat, americanii trebuie să abordeze problema consumului de droguri.
Atât preşedintele Obama cât şi liderul mexican Felipe Calderon au repetat că acesta este un efort comun contra cartelurilor drogurilor, care au ucis 17.900 persoane de la preluarea funcţiei de către Calderon, la finele lui 2006.
Secretarul de securitate internă a SUA, Janet Napolitano, sublinia că SUA împărtăşeşte vina pentru enormitatea problemei violenţei legată de droguri.

Pentru a îmbunătăţi cooperarea Washington -Mexico City, administraţia Bush a promis în 2008 un ajutor în valoare de 1,3 miliarde dolari, conform Iniţiativei Merida. Până acum însă doar 128 milioane au fost livrate.
Bugetul pe 2011 al administraţiei cuprinde 330 milioane de dolari pentru aceasta.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mexic trafic de droguri Hillary Clinton
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close