Antena 3 CNN Externe WikiLeaks: Al-Qaida vrea să producă o bombă radiologică

WikiLeaks: Al-Qaida vrea să producă o bombă radiologică

WikiLeaks: Al-Qaida vrea să producă o bombă radiologică
Sursa foto: Foto: atlasshrugs2000.typepad.com
02 Feb 2011   •   09:56

Mai multe documente diplomatice, publicate de site-ul WikiLeaks, arată că gruparea teroristă al-Qaida încearcă să procure material radioactiv şi să recruteze oameni de ştiinţă pentru a fabrica o bombă radiologică, informează The Daily Telegraph.

Telegramele diplomatice avertizează specialiştii din domeniul securităţii că gruparea teroristă a făcut progrese însemnate în dezvoltarea armelor de bioterorism. Utilizarea unor astfel de arme ar însemna contaminarea pentru mai mulţi ani a regiunilor afectate de atacuri.

Bioterorismul nu este singura preocupare a reţelelor teroriste. Telegramele publicate de WikiLeaks avertizează că acestea încearcă obţinerea de materiale sensibile şi combustibil nuclear din contrabandă.

Documentele arată că, în 2007, a fost descoperit un tren de marfă, care se deplasa între Kyrgyzstan şi Iran şi care, trecând prin Nazarbek, a declanşat alarmele din cauza unui nivel de radiaţii foarte ridicat la un vagon care transporta fier vechi.

Ambasada americană din Londra a primit un telefon de avertizare, în noiembrie 2007, conform căruia partenerul filipinez al unei companii britanice, care se ocupă de recuperarea epavelor, a descoperit şase "cărămizi" de uraniu pe o epavă.

În 2008, oficialităţile unei ambasade americane din Uganda au fost abordaţi de o sursă care susţinea că o cunoştinţă congoleză a cerut asistenţă la găsirea unui cumpărător pentru unraniu lichid îmbogăţit, după ce tranzacţia cu un cumpărător pakistanez a eşuat din cauza problemelor sociale din ţara africană. La Washington a fost transmisă alerta de posibil trafic cu material radioactiv.

În august 2009, o maşină din Armenia a declanşat alarma de radiaţii la graniţa cu Georgia. Şoferul a declarat la momentul respectiv că a fost injectat cu izotopi radioactivi în timpul unei intervenţii chirurgicale, descoperindu-şse ulterior că radiaţiile provin de la maşină, care, cel mai probabil, a fost folosită pentru a transporta astfel de substanţe.

Conform documentelor publicate de WikiLeaks, apar tot mai multe incidente în care diverse persoane încearcă să vândă materiale sensibile sau combustibil nuclear, ceea ce conduce la concluzia că reţele teroriste ca al-Qaida ar putea avea acces la astfel de materiale. Dacă teroriştii reuşesc să obţină şi tehnologia necesară pentru a folosi materialele, ameninţarea terorismului nuclear ar putea deveni o realitate.

×
Subiecte în articol: al Qaida bomba
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close