Antena 3 CNN Externe Wikileaks: Polonia se temea că devenise "un inconvenient" pentru SUA, în 2009

Wikileaks: Polonia se temea că devenise "un inconvenient" pentru SUA, în 2009

Wikileaks: Polonia se temea că devenise "un inconvenient" pentru SUA, în 2009
Sursa foto: Foto: allvoices.com
13 Apr 2011   •   16:51

O nouă telegramă marca Wikileaks dezvăluie un mesaj adresat Casei Albe de către fostul ambasador american la Varşovia în martie 2009, în care acesta îşi exprimă teama că ”Polonia devenise un resentiment, sau chiar un inconvenient pentru cercurile de la Washington”, anunţă TheNews.pl.

"Există temeri crescânde în rândul elitelor aflate la conducere în Polonia că ţara a devenit un resentiment sau chiar un inconvenient în cercurile politice de la Washington, iar acest lucru este greu de acceptat pentru o ţară care se consideră un aliat şi un contribuabil important la interesele strategice americane din Europa şi Afganistan", afirma ambasadorul american Victor Ashe.

Documentul a fost trimis imediat după prima întrevedere dintre secretarul de Stat american Hilary Clinton şi ministrul polonez de Externe Radek Sikorski şi la începutul mandatului preşedintelui Barack Obama.

Astfel, conform ambasadorului, Guvernul de la Varşovia ar fi dorit să fixeze o întâlnire între premierul Donald Tusk şi preşedintele Barack Obama. Polonia se temea că noua administraţie americană va încheia acorduri cu Moscova şi va ceda presiunilor Rusiei.

"Ministrul Apărării, Stanislaw Komorowski declarase în martie că este important să fim sută la sută siguri că Rusia nu are influenţă asupra deciziilor suverane, acest lucru ar fi un dezastru pentru ambele ţări", concluziona diplomatul.

×
Subiecte în articol: wikileaks Polonia SUA
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close