Antena 3 CNN Externe Yemen devine noul front american anti-al-Qaeda

Yemen devine noul front american anti-al-Qaeda

Yemen devine noul front american anti-al-Qaeda
Sursa foto: yemen
29 Dec 2009   •   10:08

Statele Unite au deschis pe tăcute un al treilea front contra reţelei Al-Qaeda, în Yemen. În urmă cu un an, CIA a trimis un număr de agenţi specializaţi în contraterorism în acest stat, scrie The New York Times .

În acelaşi timp, specialiştii în operaţiuni speciale de comando au început să antreneze forţele de securitate locale în tactici contrateroriste. Pentagon va cheltui peste 70 de milioane de dolari în următoarele 18 luni pentru antrenarea şi echiparea forţelor yemenite de securitate.

Yemen a devenit punctul central al atenţiei SUA după ce Umar Farouk Abdulmutallab, un cunoscut extremist nigerian care a încercat să arunce în aer cursa aeriană spre Detroit, a recunoscut că a fost antrenat în Yemen, au declarat surse oficiale americane.
Acest stat a devenit un refugiu pentru jihadistişti, în parte deoarece guvernul a permis revenirea lupătorilor islamişti din Aganistan din ani 80, iar recent militanţii al Qaeda s-au concentrat ăe construirea unei baze, primind recruţi din regiune.

De asemenea, au crescut temerile legate de extremismul islamic din Somalia. Oficialii americani se tem că Yemen ar pute deveni următorul nucleu operaţional al Al Qaeda, care să rivalizeze cu cel din zonele tribale din Pakistan, unde sunt localizaţi liderii.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close