Antena 3 CNN Externe Yemen: Intervenţia SUA va consolida al Qaeda

Yemen: Intervenţia SUA va consolida al Qaeda

Yemen: Intervenţia SUA va consolida al Qaeda
Sursa foto: yemen
08 Ian 2010   •   08:52

Intervenţia militară americană în Yemen pentru a ajuta la lupta contra militanţilor Al-Qaeda ar putea avea repercusiuni şi să consolideze jihadiştii despre care se crede că sunt în spatele atacului eşuat asupra unui avion american, declara un oficial yemenit.

"Orice intervenţie sau acţiune militară directă a Statelor Unite ar putea consolida reţeaua Al-Qaeda în loc să o slăbească," declara vicepremierul pentru Apărare şi Afaceri Externe, Rashed Al-Aleemi .
"Poziţia noastră este clară; vom lupta şi urmări grupul Al-Qaeda doar cu forţele de securitate yemenite" .
Aleemi declara totuşi că Yemen are nevoie de SUA pentru a ajuta la antrenarea unităţilor contrateroriste.
"Deoarece Al-Qaeda este o organizaţie globală ce ameninţă stabilitatea internaţională, toate statele, conduse de Statele Unite, trebuie să coopereze pentru a o confrunta. Tot ce avem nevoie de la SUA este antrenarea şi oferirea de arme şi echipament unităţilor contrateroriste".
Oficialul a precizat că actuala cooperare de securitate cu Washington se bazează pe schimbul de informaţii. Acelaşi lucru se aplică şi Arabiei Saudite, arăta oficialul.
Vechile preocupări că Yemen a devenit un paradis pentru grupurile teroriste islamice, au primit o nouă confirmare când un nigerian ce a fost antrenat în acest stat a încercat să arunce în aer o cursă aeriană americană.
Aleemi a declarat că teroristul, Umar Farouk Abdulmutallab, s-a întâlnit cu clericul yemenit Anwar al-Awlaqi, când se afla în Yemen.
Statele Unite îl acuză pe Awlaqi de legături cu teroriştii şi au precizat că Nidal Hasan, psihiatrul armatei ce a ucis 13 persoane la baza militară Fort Hood, a fost de asemenea în contact cu clericul.
După atacul terorist de Crăciun, generalul David Petraeus, comandantul militar american pentru regiune, a mers la Sanaa pentru discuţii cu preşedintele yemenit Ali Abdullah Saleh.
Petraeus a reafirmat sprijinul Washingtonului în efortul său de luptă contra terorismului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close