Antena 3 CNN Externe Fostul șef Mossad face dezvăluiri fără precedent despre asasinarea părintelui programului nuclear din Iran

Fostul șef Mossad face dezvăluiri fără precedent despre asasinarea părintelui programului nuclear din Iran

Fostul șef al Mossad, Yossi Cohen, a dezvăluit într-un interviu pentru presa din Israel detalii neștiute ale operațiunii în care agenții serviciului său au furat arhiva nucleară a Iranului.

Fostul șef Mossad face dezvăluiri fără precedent despre asasinarea părintelui programului nuclear din Iran
de Adrian Iclozan    |    11 Iun 2021   •   17:46

Cohen a dat de înțeles, cu aceeași ocazie, că Israel a orchestrat aruncarea în aer a centrifugelor iraniene de îmbogățire a uraniului de la Natanz și a sugerat implicarea statului evreu în asasinarea fizicianului Mohsen Fakhrizadeh, considerat părintele programului militar nuclear din Iran.

Fakhrizadeh a fost ucis într-o ambuscadă lângă Teheran în 2020.

Cohen a confirmat că fizicianul era urmărit de ani de zile de Mossad și că serviciul secret israelian a reușit ajungă în apropierea lui Fakhrizadeh înainte de asasinarea acestuia.

"Fakhrizadeh ne-a neliniștit cel mai mult din punctul de vedere al științei, al cunoștințelor, al oamenilor implicați în programul nuclear militar iranian, prin urmare, a fost o țintă pentru comunitatea (israeliană) timp de mulți ani", a menționat Cohen.

Fostul șef Mossad a fost întrebat de jurnalista postului israelian Channel 12, Ilan Dayan, dacă merită să fie uciși inamicii "puternici" ai statului Israel.

"Dacă omul are o capacitate care pune în pericol cetățenii Israelului, el nu trebuie să mai existe", a fost răspunsul său.

"În pofida tuturor operațiunilor Mossad, iranieni sunt mai aproape ca niciodată să fabrice bomba", l-a întrebat, la un moment dat, jurnalista pe Yossi Cohen.

"Nu-i așa. Nu este adevărat", a replicat acesta.

Furtul arhivei nucleare iraniene

Cele mai multe revelații ale lui Cohen au vizat furtul documentelor din arhiva nucleară iraniană.

Rezultatul operațiunii a fost, de altfel, prezentat public de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a spus că documentele reprezintă "dovada că Iranul a mințit" atunci când a susținut că nu urmărește să se înarmeze nuclear.

Operațiunea Mossad a avut loc în data de 31 ianuarie 2018 și a fost printre puținele situații în care guvernul din Israel și-a recunoscut responsabilitatea.

Cohen a precizat că a urmărit operațiunea din centrul de comandă al Mossad din Tel Aviv și că planificarea acesteia a durat doi ani. 

"Știam că depozitează documente secrete și am hotărât să vedem ce ne-au pregătit", își amintește el.

20 de agenți Mossad au luat parte la operațiune la fața locului, niciunul dintre aceștia nefiind cetățean israelian.

Agenții Mossad s-au antrenat pe o replică a depozitului de documente

În prealabil, Mossad a construit o replică a locației vizate și a aflat tot ce se putea afla despre containerele care conțineau arhiva și felul cum acestea erau poziționate. 

"Am avut o problemă în noaptea aceea. Ceva se schimbase, aparent, dar am decis să continuăm conform planului", a spus fostul șef al serviciului. 

Echipa din teren a avut șapte ore la dispoziție până la apariția lucrătorilor și a camioanelor cu soldați. 

Agenții au neutralizat alarmele, au scos ușile depozitului și au deschis 32 de dulapuri cu documente, operațiune care a durat "mai mult decât câteva minute" pentru fiecare seif.

Mai multe camioane-momeală s-au "plimbat" prin zona capitalei iraniene, pentru a abate atenția de la vehiculul încărcat cu 50.000 de documente și peste 160 de discuri cu informații.

Când au aflat de spargere, iranienii au închis imediat granițele iar agenții Mossad s-au temut că nu vor putea să scoată, fizic, documentele din țară, așa că au digitalizat o parte dintre ele și le-au transmis la Tel Aviv înainte să treacă frontiera.

Toți participanții la operațiunea de atunci sunt în viață, a spus Yossi Cohen, adăugând că pentru unii a trebuit să fie organizată extracția din teritoriul iranian.

Explozia de la Natanz: explozibilul a fost ascuns exact sub centrifuge

Yossi Cohen nu a confirmat explicit, în timpul interviului, că Israel este responsabil pentru distrugerea centrifugelor iraniene de la Natanz printr-o explozie în aprilie anul curent, însă a menționat că mesajul transmis Iranului a fost "foarte clar".

"Nu vă vom permite să aveți arme nucleare. De ce nu înțelegeți?", a spus el.

Yossi Cohen a menționat, pe de altă parte, că la Natanz a fost folosită o mare cantitate de explozibil amplasat într-o platformă de marmură utilizată la echilibrarea centrifugelor.

"Cel responsabil cu explozia s-a asigurat să le furnizeze iranienilor fundația pe care sunt amplasate centrifugele.

Când au instalat fundația, iranienii nici nu aveau idee că aceasta conține deja o mare cantitate de explozibil", a comentat fostul șef al Mossad, conform publicației Times of Israel.

Foto principală: Yossi Cohen (stânga) alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, 24 mai 2020

Foto galerie: Funeraliile fizicianului iranian Mohsen Fakhrizadeh Mahabadi, Tehran, 30 noiembrie 2020

×
Subiecte în articol: Yossi Cohen Mossad
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close