Antena 3 CNN Externe Zelenski avertizează: „Rusia va porni un război împotriva NATO. Nu știu dacă vor dori 30% din Europa, 50%...”

Zelenski avertizează: „Rusia va porni un război împotriva NATO. Nu știu dacă vor dori 30% din Europa, 50%...”

Anamaria Nedelcoff
4 minute de citit Publicat la 18:41 16 Feb 2025 Modificat la 00:05 17 Feb 2025
volodimir zelenski munchen
„Vicepreşedintele american a fost clar. Decenii, a spus el, decenii de veche relaţie între Europa şi America se încheie", a spus Zelenski. Foto: Getty Images

Volodimir Zelenski a prezis, duminică, faptul că Rusia va „declara război NATO” în cazul în care Statele Unite își vor reduce sprijinul pentru Ucraina. Liderul ucrainean a mai declarat că a văzut informații de intelligence care sugerează că dictatorul rus, Vladimir Putin, își consolidează trupele pentru o posibilă invazie militară într-o altă țară europeană, notează The Guardian.

Președintele Ucrainei a făcut această declarație în cadrul emisiunii „Meet the Press” de la NBC, într-un interviu amplu acordat înaintea summitului de urgență al liderilor europeni la Paris, unde se va discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum și despre negocierile de pace dintre oficiali americani și ruși în Arabia Saudită.

„Se poate întâmpla vara, poate la început, poate la sfârșit. Nu știu exact când se pregătește. Dar se va întâmpla. Iar în acel moment, știind că nu a reușit să ne ocupe, nu știm unde va lovi mai departe” a declarat Zelenski.

Zelenski a adăugat că crede că următoarele ținte ale lui Putin ar putea fi Polonia și Lituania – țări care au fost ocupate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial de Germania nazistă și Uniunea Sovietică.

„Pentru că noi credem că Putin va declara război NATO. Nu știu dacă vor dori 30% din Europa, 50%, nu știu. Nimeni nu știe. Însă vor avea această posibilitate”, a spus el.

150.000 de oameni se pregătesc să se antreneze în Belarus

Zelenski a declarat că a văzut documente care indică faptul că Putin „se pregătește să antreneze 150.000 de oameni” în Belarus, un aliat loial al Moscovei, și că a împărtășit aceste informații cu partenerii săi.

Liderul rus vrea „să arate lumii că este doar un antrenament” și va susține „că aceste exerciții au loc mereu” în Belarus, a declarat Zelenski.

„Dar nu este adevărat. Așa a început ocupația Ucrainei acum trei ani. Războiul la scară largă a pornit de la niște antrenamente simbolice. În prima noapte, rachetele au fost lansate din Belarus, iar invazia a venit tot din Belarus”, a mai adăugat președintele ucrainean.

Zelenski a subliniat că încă are încredere în capacitatea lui Donald Trump de a negocia cu Rusia. Cu toate acestea, a precizat că nu va accepta niciun acord de pace care să excludă Ucraina de la masa negocierilor.

De asemenea, el a recunoscut că unele dintre „mesajele” venite din SUA în ultimele zile, precum discursul vicepreședintelui JD Vance la Munchen, în care a criticat liderii europeni, și comentariul lui Trump conform căruia Ucraina „poate deveni rusească într-o zi”, au fost „o dezamăgire”.

Zelenski: „Nu există niciun lider în lume care să poată încheia cu adevărat un acord cu Putin despre noi, fără noi”

Într-un interviu exclusiv recent acordat The Guardian, Zelenski a subliniat că Europa nu poate garanta securitatea Ucrainei fără ajutorul SUA – idee pe care a reiterat și în interviul său pentru Meet the Press.

„Nu există niciun lider în lume care să poată încheia cu adevărat un acord cu Putin despre noi, fără noi. Desigur, SUA poate lua multe decizii, poate încheia parteneriate economice etc. Nu ne bucură acest lucru, dar poate avea astfel de relații cu rușii. Însă nu în privința acestui război, fără noi. Există mesaje care, știți, provoacă dezamăgire multor lideri europeni, deoarece și ei simt uneori că sunt excluși din procesul decizional. Trebuie să rămână uniți cu SUA, altfel nu doar că SUA ar putea pierde Europa ca partener strategic, dar și Europa ar putea pierde SUA”, a declarat el, vorbind în engleză.

Comentariile lui Zelenski reflectă îngrijorarea profundă a liderilor europeni față de retragerea SUA din sprijinul pentru Ucraina și apropierea lui Trump de Putin, evidențiată printr-un apel telefonic recent, pe care mulți l-au interpretat ca o capitulare.

Înaintea discursului controversat al lui JD Vance la Conferința de Securitate de la Munchen, puterile europene, inclusiv Marea Britanie, Franța și Germania, au declarat că nu poate exista o pace durabilă în Ucraina fără participarea lor la negocierile de pace.

După discurs, unii lideri, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz, l-au criticat dur pe Vance pentru comentariile sale care puneau sub semnul întrebării viitorul alianței SUA-Europa, veche de decenii. Scholz a acuzat, de asemenea, SUA de „interferență inacceptabilă” în alegerile sale viitoare, după ce Vance și miliardarul Elon Musk, desemnat „angajat guvernamental special” al lui Trump, au lăudat partidul naționalist de extremă dreapta AfD.

Zelenski, care la Munchen a cerut formarea unei armate europene, a declarat pentru NBC că orice slăbire a sprijinului SUA pentru Europa sau NATO ar deschide calea pentru planurile expansioniste ale lui Putin.

„La ce așteaptă el? La o slăbire a NATO, de exemplu, prin politica SUA, prin retragerea trupelor americane din Europa. Da, Putin se gândește la asta. Dar eu cred că SUA nu își va retrage forțele și contingentele din Europa, pentru că acest lucru ar slăbi grav NATO și întregul continent european. Putin cu siguranță mizează pe acest scenariu, iar noi avem informații că el ia în considerare o invazie a fostelor republici sovietice. Riscul ca Rusia să ocupe o parte din Europa este de 100%. Nu toată Europa, dar vor începe cu acele țări care ne sunt prietene, țări mici care au fost parte a URSS. Iertați-mă, dar astăzi acestea sunt țări NATO”, a mai spus Zelenski.

×
x close