Antena 3 CNN Externe Zelenski și supraviețuirea Ucrainei | Un guvern în exil sau moartea ca un erou

Zelenski și supraviețuirea Ucrainei | Un guvern în exil sau moartea ca un erou

Zelenski se confruntă cu o decizie dramatică de a rămâne sau de a pleca în timp ce armata rusă se apropie din ce în ce mai mult.

Zelenski și supraviețuirea Ucrainei | Un guvern în exil sau moartea ca un erou
Sursa foto: Instagram/zelenskiy_official
de Alexandra Ionescu    |    09 Mar 2022   •   22:58

Pe măsură ce forțele ruse își consolidează controlul asupra Kievului, președintele Volodimir Zelenski trebuie să fie pregătit să ridice un guvern în exil dacă capitala va cădea.

Vladimir Putin va încearca să instaleze un regim marionetă la Kiev de îndată ce tancurile și trupele sale ocupă orașul. În acel moment, va fi prea târziu pentru Zelenski sau oricare dintre miniștrii săi, să scape de moarte sau de captivitate.

Războiul cere alegeri grele. Și acum președintele Zelenski se confruntă cu o decizie dramatică: să rămână sau să fugă.

Zelenski a dat dovadă de un curaj extraordinar rămânând la Kiev, de când Rusia a invadat Ucraina la începutul acestei luni. Decizia sa a întărit în mod clar voința armatei ucrainene de a rezista și i-a inspirat pe cetățenii de rând să ia armele.

Dar poate fi făcută o alegere: să trăiești pentru a mai lupta încă o zi. Decizia de a pleca nu este același lucru cu ridicarea unui steag alb.

Nimeni nu l-a învinuit pe Charles de Gaulle când a stabilit un guvern în exil la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nici nu era singur. Alte opt guverne aliate, printre care Norvegia, Belgia și Polonia, s-au înființat la Londra, ajutând la mobilizarea forțelor militare în exil pentru a elibera Europa de tirania nazistă.

Președintele James Madison a părăsit Casa Albă pentru o perioadă în timp ce britanicii au incendiat Washington, D.C., în timpul războiului din 1812, potrivit Fox News.

Nimeni nu ar trebui să-l acuze pe Zelenski acum dacă decide să-și întemeieze tabăra în altă parte. El și-a câștigat deja statutul de lider național. Ca așa-numită țintă numărul unu, el a suportat un mare risc personal încă din prima zi a invaziei ruse.

Care sunt variantele dacă decide să se mute? Zelenski s-ar putea muta în partea de vest a Ucrainei, singura parte a țării care a rămas relativ nevătămată de atacul rusesc până acum. Dar acest lucru ar oferi probabil guvernului său doar câteva zile înainte ca coloanele blindate rusești să pivoteze în urmărire fierbinte.

Există și alte alternative. Prim-ministrul Boris Johnson i-a adresat deja o invitație lui Zelenski. Dacă nu Londra, atunci poate că un loc mai aproape de Ucraina ar fi potrivit. Varșovia ar putea fi o opțiune atractivă, deoarece Polonia se învecinează cu țara natală a lui Zelenski și a acceptat deja un număr record de refugiați ucraineni.

Zelenski poate alege să reziste până la moarte la Kiev. Dacă da, va muri ca un erou. Sau poate alege să continue rezistența din altă parte.

„Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, a declarat el în urmă cu câteva zile. Ei bine, el a asigurat cu succes muniție pentru rezistență, cu arme care vin din Statele Unite, Canada și numeroase țări europene (chiar și Germania s-a alăturat).

Ceea ce are nevoie guvernul ucrainei cel mai mult acum este să-și asigure propria supraviețuire, având în vedere atacul din ce în ce mai barbar al Rusiei. Indiferent dacă rămâne sau nu la Kiev, Zelenski trebuie să pună bazele unui guvern în exil, pentru a se asigura că guvernul său va supraviețui dacă Kievul cade în mâinile invadatorului.

Un guvern în exil va asigurara faptul că Ucraina își menține locul potrivit în forurile internaționale, inclusiv Națiunile Unite.

Guvernul în exil poate, de asemenea, să conducă efortul internațional de sprijinire a rezistenței cu Ucraina, precum și o campanie de asistență umanitară pentru a face față impactului agresiunii libere a Moscovei. Zelenski, sau succesorul său desemnat, va avea libertatea de a aduna sprijin pe tot globul.

În schimb, Putin va rămâne probabil ascuns la Moscova sau într-unul din bârlogurile sale secrete, un paria internațional.

Înființarea unui guvern în exil pentru o țară de peste 40 de milioane de locuitori nu este o faptă mică. Pe lângă furnizarea de sprijin diplomatic și armament defensiv Ucrainei, Statele Unite ar trebui să fie pregătite să ajute un guvern în exil cu asistență imediată - calculatoare, comunicații securizate, echipamente de birou și securitate.

Oricare ar fi decizia sa, președintele Zelenski și-a lăsat deja amprenta în istorie cu curajul său exemplar. Prin înființarea unui guvern în exil, el va contribui la asigurarea viitorului țării sale.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close