Antena 3 CNN Externe Zi de doliu naţional în Haiti, la o lună după cutremurul devastator

Zi de doliu naţional în Haiti, la o lună după cutremurul devastator

Zi de doliu naţional în Haiti, la o lună după cutremurul devastator
Sursa foto: Haiti
12 Feb 2010   •   12:36

Zi de doliu naţional vineri, în Haiti, la o lună de la devastatorul seism din 12 ianuarie. Potrivit celui mai recent bilanţ oficial, peste 215.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în catastrofalul cutremur, iar apropierea sezonului ploios face ca situaţia sinistraţilor să fie şi mai îngrijorătoare. Guvernul le-a recomandat haitienilor să poarte astăzi haine negru cu alb sau albe.

O ceremonie ecumenică este programată în capitala Port-au-Prince. Ecrane mari vor fi amplasate în apropiere de taberele de sinistraţi, pentru ca oamenii să poată participa la ceremonie. Liderii religioşi haitieni au îndemnat populaţia să ţină trei zile de post, începând de vineri.

Comemorarea de vineri vine după primul val de ploi puternice, survenite după cutremur, care au înrăutăţit situaţia persoanelor fără adăpost, iar acesta ar putea fi doar începutul. Apropierea sezonului ploios pune autorităţile în situaţia de a căuta soluţii pentru adăpostirea celor peste 1,2 milioane de sinistraţi, care în momentul de faţă dorm pe străzi.

Un număr de 50.000 de familii, adică aproximativ 272.000 de oameni, au primit de urgenţă materiale cu care îşi pot construi un adăpost.

Pe 12 ianuarie, Haiti a fost lovit de un alt cutremur puternic, cu o magnitudine de 7 pe scara Richter, care a fost urmat de zeci de replici. Cel mai afectat oraş a fost capitala Port-au-Prince care, la câteva minute după seism, a fost îngropată într-un nor gros de praf şi fum. Şcoli, spitale şi chiar Palatul prezidenţial s-au prăbuşit atunci precum piesele de domino şi au îngropat sub ele mii de oameni. Puţini au avut norocul de a fi scoşi de sub dărâmături.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cutremur sinistrati
Parteneri
Categoria de români care va primi 1.500 de lei în plus la pensie
x close