Antena 3 CNN Externe Zona euro, dinamitată! Vezi decizia luată de Grecia care a dus la prăbuşirea burselor

Zona euro, dinamitată! Vezi decizia luată de Grecia care a dus la prăbuşirea burselor

Zona euro, dinamitată! Vezi decizia luată de Grecia care a dus la prăbuşirea burselor
Sursa foto: Foto: mspmentor.net
01 Noi 2011   •   20:56

Grecia dinamitează planurile de salvare a Uniunii Europene de la recesiune. Premierul elen a anunţat că ţara sa va hotărî prin referendum dacă va primi sau nu al doilea ajutor financiar. Declaraţia a spulberat optimismul de săptămâna trecută, când liderii europeni bătuseră palma pentru a pune capăt crizei. Marţea aceasta, la burse a fost dezastru.

Cancelariilor occidentale nu le-a venit să creadă când l-au auzit pe premierului Greciei. La Burse a început cutremurul.

În America, Europa şi Asia indicii au căzut dramatic. La Frankfurt cu până la 6%, la Paris peste 5%, la Milano 7%, la fel ca la Atena. Cele mai afectate au fost băncile franceze, germane şi britanice, ale căror acţiuni au căzut cu până la 16%.

Îngrijoraţi, Preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei s-au consultat în căutarea unei soluţii. Referendumul ar putea scoate Grecia din Zona Euro, pentru că 60% dintre cetăţeni se opun austerităţii. Efectele ar fi greu de calculat.

Anunţul a provocat furie şi în Grecia. Şase parlamentari din partidul lui Papandreou cer demisia premierului, iar opoziţia vrea alegeri anticipate.

Premierul Greciei a fost invitat miercuri la Cannes, unde începe summitul G20. Va sta la aceeaşi masă cu liderul francez, cancelarul german şi reprezentanţii FMI şi ai Băncii Mondiale.

 






×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close