Antena 3 CNN International News Opt obiceiuri sănătoase care pot prelungi viața cu 24 de ani, descoperite de medici: "Cu cât mai devreme în viață aplici, cu atât mai bine"

Opt obiceiuri sănătoase care pot prelungi viața cu 24 de ani, descoperite de medici: "Cu cât mai devreme în viață aplici, cu atât mai bine"

Medicii au prezentat un nou studiu, condus de către Centrul de Sănătate VA Boston, în cadrul Conferinței Nutrition a Societății Americane pentru Nutriție din Statele Unite, pe 24 iulie 2023. Rezultatele sunt surprinzătoare.

Opt obiceiuri sănătoase care pot prelungi viața cu 24 de ani, descoperite de medici: "Cu cât mai devreme în viață aplici, cu atât mai bine"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    26 Iul 2023   •   16:00

Experții au constatat, după o cercetare efectuată pe mai mult de 700.000 de persoane, că oamenii își pot prelungi viața cu până la 24 de ani dacă introduc 8 obiceiuri sănătoase în rutina zilnică.

"Există o perioadă de 20 de ani în care puteți face aceste schimbări, fie că le faceți treptat sau dintr-o dată", a spus autorul principal al studiului Xuan-Mai Nguyen, specialist în știința sănătății din cadrul Programului Million Veteran al VA Boston Healthcare System din SUA, potrivit CNN.

"Cu cât mai devreme în viață dacă aplici, cu atât mai bine, dar chiar dacă faci doar o mică schimbare la 40, 50 sau 60 de ani, este totuși benefic", a spus Nguyen.

Înregistrările au acoperit peste 700.000 de veterani americani cu vârste cuprinse între 40 și 99 de ani, care au fost înscriși în Programul de milioane de veterani al Afacerilor Veteranilor.

Echipa de cercetători spune că, atunci când sunt combinați, factorii stilului de viață ar putea avea un impact substanțial asupra speranței de viață, crescând durata de viață a unei persoane cu decenii.

"Bărbații și femeile care au adoptat opt factori de stil de viață terapeutici ar putea câștiga 23,7 sau, respectiv, 22,6 ani de speranță de viață, la vârsta de 40 de ani, în comparație cu cei fără factori de stil sănătos de viață adoptați", scriu autorii. 

Opt obiceiuri sănătoase care pot prelungi viața cu 24 de ani

Cele opt obiceiuri sănătoase asociate cu o viață mai lungă (o prelungire de până la 24 de ani) includ:

  1. a fi activ fizic
  2. a nu fi dependent de opioide
  3. a nu fuma niciodată
  4. a gestiona stresul cu bine
  5. a avea o dietă sănătoasă
  6. a nu bea în mod regulat
  7. a avea un somn bun noaptea
  8. a avea relații sociale pozitive

Exercițiile fizice reduc riscul de moarte prematură cu 47%, a nu fi dependent de opioide scade cu 38%, nefumatul cu 29%, gestionarea stresului cu 22%, dieta sănătoasă cu 21%, băutul moderat cu 19%, somnul normal cu 18%, iar relațiile sociale pozitive cu 5%.

×
Subiecte în articol: obiceiuri medici studiu
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close