Antena 3 CNN International News Administrația unui oraș ocupat de ruși în Ucraina anunță evacuarea | Kievul atacă "localizat" în est, profitând că rușii și-au întărit pozițiile în sud

Administrația unui oraș ocupat de ruși în Ucraina anunță evacuarea | Kievul atacă "localizat" în est, profitând că rușii și-au întărit pozițiile în sud

Șeful instalat de ruși la conducerea orașului Kupiansk a cerut evacuarea femeilor și copiilor din localitate în timp ce forțele ucrainene se apropie.

Administrația unui oraș ocupat de ruși în Ucraina anunță evacuarea | Kievul atacă "localizat" în est, profitând că rușii și-au întărit pozițiile în sud
Sursa foto: Twitter @EuromaidanPress
de Adrian Iclozan    |    08 Sep 2022   •   13:33

"Astăzi, situația ne obligă să asigurăm evacuarea populației, cel puțin a femeilor și copiilor, dat fiind că orașul este în mod constant sub teroarea atacurilor cu rachete lansate de forțele militare ucrainene, care nu se abțin de la tentativele de distrugere a infrastructurii municipale", a spus Vitali Gancev într-un material video postat joi pe Telegram.

"Nu e vorba doar de orașul Kupiansk, ci de întreg districtul Kupiansk și de districtul Izium. (Atacurile) provoacă daune materiale și morale foarte grave populației", a continuat el.

Kievul a refuzat să comenteze asupra contraofensivei pe direcția nord-est în Ucraina.

Imagini distribuite pe rețelele de socializare arată efectele tirurilor de artilerie efectuate de ucraineni în Kupiansk.

Textele care însoțesc unele postări susțin că a fost distrus cartierul general al forțelor ruse din regiune.

CNN: "Ucrainenii au ajuns la 50 de kilometri de Kupiansk"

CNN a verificat prin geolocalizare imagini care arătau, miercuri, prezența forțelor ucrainene în orașul Volohov Yar (Volokhiv-Yar), la circa 50 de kilometri distanță de Kupiansk. Militarii ucraineni mai erau semnalați în împrejurimile orașului Balakila, spre sud.

Sursa citată notează că și forțele ruse păstrează tăcerea cu privire la evoluțiile militare din regiunea Harkov.

Bloggerii și analiștii militari ruși cred înaintarea forțelor Kievului spre Kupiansk vizează tăierea liniilor de aprovizionare a trupelor ruse din orașul Izium, de importanță strategică.

Institutul american pentru Studii de Război (ISW) estimează, la rândul său, că avansul ucrainenilor în regiunile din estul țării profită de redesfășurările militare pe care Moscova le-a efectuat în sud, pentru a stopa contraofensiva în regiunea Herson.

"Ucrainenii s-au bazat pe atacuri-surpriză pentru a avansa, în data de 7 septembrie, cel puțin 20 de kilometri în teritoriile controlate de ruși în regiunea Harkov. Ucrainenii au reușit să recaptureze aproximativ 400 de kilometri pătrați de teritoriu.

Kievul a profitat cu pridență de redesfășurarea rusească pentru a lansa contraofensive localizate către punctele critice din Harkov", a menționat ISW, conform CNN.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close