Antena 3 CNN International News Statele Unite verifică dacă virusul a fost creat în laborator și analizează date genetice din Wuhan

Statele Unite verifică dacă virusul a fost creat în laborator și analizează date genetice din Wuhan

Agențiile de informații americane sapă o comoară de date genetice care ar putea fi cheia descoperirii originilor coronavirusului - imediat ce o pot descifra.

Statele Unite verifică dacă virusul a fost creat în laborator și analizează date genetice din Wuhan
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    05 Aug 2021   •   20:46

Acest catalog gigantic de informații conține planuri genetice extrase din probe de virus studiate la laboratorul din Wuhan (China), despre care unii oficiali cred că ar fi putut fi sursa izbucnirii Covid-19.

Nu este clar exact cum sau când agențiile de informații americane au obținut acces la informații, dar mașinile implicate în crearea și prelucrarea acestui tip de date genetice de la viruși sunt de obicei conectate la servere externe bazate pe cloud - lăsând deschisă posibilitatea de a fi piratate.

Totuși, traducerea acestui munte de date brute în informații utilizabile - care este doar o parte a forței de 90 de zile a serviciilor de informații pentru a descoperi originile pandemiei - prezintă o serie de provocări, inclusiv valorificarea suficientă a puterii de calcul pentru a le procesa pe toate. 

Pentru a face acest lucru, agențiile de informații se bazează pe supercomputerele Laboratoarelor Naționale ale Departamentului de Energie, o colecție de 17 instituții guvernamentale de cercetare de elită.

Există, de asemenea, o problemă cu forța de muncă. Nu numai că agențiile de informații au nevoie de oameni de știință guvernamentali suficient de calificați pentru a interpreta date complexe de secvențiere genetică și care au autorizația de securitate adecvată, ci trebuie să vorbească și mandarina, deoarece informațiile sunt scrise în limba chineză cu un vocabular specializat.

„Evident că există oameni de știință care sunt autorizați (de serviciile secrete)”, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu informațiile. 

"Dar cei care vorbesc mandarina? Aici este o arie de selecție foarte mică. Și nu orice oameni de știință pot fi folosiți, ci doar cei specializați în bio. Deci, puteți vedea cum acest lucru devine rapid dificil", a continuat sursa.

Oficialii care efectuează revizuirea speră că aceste informații vor ajuta la răspunsul la întrebare: cum a sărit virusul de la animale la oameni? 

Deblocarea acestui mister este esențială pentru a determina în cele din urmă dacă Covid-19 a fost creat în laborator sau a fost transmis oamenilor de la animalele sălbătice, au declarat pentru CNN mai multe surse.

Anchetatorii din interiorul și din afara guvernului au căutat de mult timp date genetice de la 22.000 de probe de virus care au fost studiate la Institutul din Wuhan. 

Aceste date au fost eliminate de pe internet de către oficialii chinezi în septembrie 2019, iar China a refuzat de atunci să transmită Organizației Mondiale a Sănătății și SUA aceste date și alte date brute despre cazurile timpurii de coronavirus.

Întrebarea pentru anchetatori este dacă Institutul sau alte laboratoare din China dețin probe de virus sau alte informații contextuale care le-ar putea ajuta să urmărească istoria evoluției coronavirusului.

Doi oameni de știință care studiază coronavirusurile au declarat pentru CNN că sunt sceptici că există date genetice fie în tranșa de 22.000 de probe, fie în orice altă bază de date din Institut despre care oamenii de știință nu știu deja.

×
Subiecte în articol: SUA China
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close