Antena 3 CNN International News Apel urgent al Organizației Mondiale a Sănătății pentru liderii lumii: Opriți ''scandaloasa'' inegalitate în fața vaccinului

Apel urgent al Organizației Mondiale a Sănătății pentru liderii lumii: Opriți ''scandaloasa'' inegalitate în fața vaccinului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) i-a presat pe cei mai puternici 20 de lideri mondiali și șefi farmaceutici pentru a inversa inechitatea „scandaloasă” în accesul global la vaccinurile Covid-19 până în toamnă, pentru a evita încă un val mortal de cazuri în timpul iernii .

Apel urgent al Organizației Mondiale a Sănătății pentru liderii lumii: Opriți ''scandaloasa'' inegalitate în fața vaccinului
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    11 Aug 2021   •   18:24

Bruce Oylward a declarat, din partea OMS, că lumea ar trebui să fie „dezgustată” de dezechilibrul instrumentelor disponibile pentru combaterea pandemiei și a făcut apel la cele mai bogate națiuni să se concentreze pe ajutarea tuturor țărilor să vaccineze cel puțin 10% din populația lor până în septembrie. 

Doar 1,1% din populația țărilor cu venituri mici au primit cel puțin o doză, din cauza lipsei de stocuri.

Săptămâna trecută, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut un moratoriu asupra vaccinurilor împotriva vaccinului coronavirus până în septembrie, îndemnându-i pe liderii G20 să facă mai multe pentru a îmbunătăți accesul la ser, la nivel global. 

"Înțeleg preocuparea tuturor guvernelor de a-și proteja oamenii de tulpina Delta. Dar nu putem accepta ca unele țări, care au folosit deja cea mai mare parte a ofertei globale de vaccinuri și chiar mai mult din aceasta, (n.r. să continuie în același fel), în timp ce cei mai vulnerabili oameni din lume rămân neprotejați", a spus Tedros.

Confruntându-se cu un nou val amenințător de infecții cu coronavirus, alimentat de varianta Delta, Statele Unite și Europa implementează o serie de stimulente monetare și mandate pentru a-i atrage pe producătorii de vaccinuri.

Mai multe țări, inclusiv Germania și Franța, au spus deja că merg mai departe cu a treia doză.

În SUA, mandatele de vaccinare iau avânt. New York, Virginia, Hawaii, Puerto Rico, California, Washington și DC, au îndemnat majoritatea angajaților publici să se vaccineze sau să fie supuși testelor. 

Guvernatorul Jay Inslee din statul Washington a făcut un pas mai departe luni, spunând că lucrătorii care refuză să se vaccineze riscă să-și piardă locul de muncă. 

Pentagonul a declarat luni că va încerca, de asemenea, să facă vaccinările obligatorii pentru trupele de serviciu active ale națiunii. 

Dr. Anthony Fauci, consilierul medical principal al lui Biden, a declarat marți la MSNBC că vaccinurile pentru profesori ar trebui să fie mandatate, deoarece temerile se ridică asupra deschiderii școlilor pentru copiii nevaccinați în această toamnă.

În Europa, vizitatorii Franței care au fost vaccinați în afara Uniunii Europene cu vaccinuri autorizate împotriva coronavirusului pot folosi acum permisul de sănătate al țării pentru a merge la restaurante, cafenele, baruri și alte locuri interioare, a anunțat guvernul săptămâna aceasta.

În Germania, guvernul încearcă să abolească testarea Covid gratuită, în efortul de a împinge mai mulți oameni să se vaccineze pe fondul unui număr crescut de cazuri în țară.

Pe măsură ce națiunile bogate își strâng controlul asupra arsenalelor de vaccinuri - implementând mandate și stimulente - oamenii din alte părți ale lumii încearcă cu disperare să pună mâna pe dozele puține rămase disponibile. 

Mii de oameni s-au repezit marți la centrele de vaccinare din Manila, capitala din Filipine, în urma mesajului că persoanele nevaccinate ar pierde banii de asistență socială.

×
Subiecte în articol: OMS
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close