Antena 3 CNN International News Armata israeliană a construit un drum care împarte Fâşia Gaza în două, pentru a "facilita" lansarea de raiduri

Armata israeliană a construit un drum care împarte Fâşia Gaza în două, pentru a "facilita" lansarea de raiduri

Un drum construit de armata israeliană care împarte Gaza în două a ajuns pe coasta mediteraneană, arată o analiză a imaginilor din satelit realizată de CNN. Acesta face parte dintr-un plan de securitate pentru a controla teritoriul timp de câteva luni şi posibil ani de acum încolo.

Armata israeliană a construit un drum care împarte Fâşia Gaza în două, pentru a "facilita" lansarea de raiduri
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    10 Mar 2024   •   20:47

O imagine din satelit din 6 martie arată că drumul est-vest, care se află în construcţie de săptămâni întregi, se întinde acum din zona de frontieră dintre Gaza şi Israel pe întreaga fâşie de aproximativ 6,5 kilometri lăţime, separând nordul Gaza, inclusiv oraşul Gaza, de sudul enclavei. Aproximativ 2 kilometri includ un drum existent, în timp ce restul este nou, potrivit analizei CNN.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat pentru CNN că folosesc traseul pentru a "stabili (un) punct de sprijin operaţional în zonă" şi pentru a permite "trecerea forţelor, precum şi a echipamentelor logistice". Când au fost întrebaţi despre finalizarea traseului, israelienii au spus că drumul exista înainte de război şi că era în curs de "renovare", din cauza faptului că vehiculele blindate "l-au deteriorat".

Ministrul israelian pentru afaceri cu diaspora, Amichai Chikli, a declarat pentru CNN că noua şosea va "facilita" pentru armata israeliană lansarea de raiduri la nord de oraşul Gaza şi la sud, spre zona centrală a Fâşiei Gaza.

Drumul, despre care a spus că va fi folosit timp de cel puţin un an, va avea trei benzi: una pentru tancuri grele şi vehicule blindate, alta pentru vehicule mai uşoare şi o a treia pentru deplasări mai rapide. Va fi posibil să se circule pe coridorul Netzarim de la Be'eri, un kibbutz israelian aflat în apropiere de graniţa cu Gaza, până la Marea Mediterană în şapte minute, a spus el.

La 23 februarie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat cabinetului său de securitate un plan pentru un viitor post-Hamas pentru Gaza, care include "demilitarizarea completă" a enclavei şi revizuirea sistemelor de securitate, administraţie civilă şi educaţie. Palestinienii care trăiesc în Gaza se tem că planurile de securitate postbelice ale Israelului le vor restrânge şi mai mult libertatea de mişcare, amintindu-şi de zilele de ocupaţie israeliană de dinainte de 2005.

Denumit după fosta aşezare israeliană Netzarim din Gaza, "Coridorul Netzarim" intersectează unul dintre cele două drumuri principale nord-sud din Gaza pentru a crea o intersecţie centrală strategică. De asemenea, pare să se conecteze cu drumul Rashid, care se întinde de-a lungul coastei, arată imaginile din satelit.

×
Subiecte în articol: Fasia Gaza Israel
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close